• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κ. Μητσοτάκης: Κάποιοι θα ζητούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Συμμορφώθηκε η Εκκλησία, vid

Κ. Μητσοτάκης: Κάποιοι θα ζητούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Συμμορφώθηκε η Εκκλησία, vid

«Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη επιχείρηση που έχει αναλάβει το Ελληνικό Κράτος»

Τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε α ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου, άφησε να εννοηθεί πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο η Αθήνα ζήτησε για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19»,στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καθιστά κατά κάποιον τρόπο τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.

Συγκεκριμένα κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ερώτηση αν αυτό συνιστά κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ταξίδια, απάντησε: «Μην έχουμε αμφιβολία ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητούν κάποιου είδους βεβαίωση».

«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στην διαχείριση του κορωνοίού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη επιχείρηση που έχει αναλάβει το Ελληνικό Κράτος», σημείωσε, προσθέτοντας: «Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή».

«Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε πως «από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα», είπε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».

Ως προς τη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το click away, λειτούργησε ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Επιτροπή θα εισηγηθεί την Παρασκευή το άνοιγμα του λιανεμπορίου: «Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», τόνισε την ώρα όμως που οι «ειδικοί» αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο, αποποιούμενοι των ευθυνών.

«Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια επεσήμανε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη».

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το εάν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να την επιστρέψουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα το δούμε. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση».

ΚΡΑΤΟΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα”.

ΕΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης τόνισε πως «επιδιώξαμε την επανέναρξη των διερευνητικών. Είναι άτυπες συνομιλίες, ενώ θέσαμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που είναι σαφές. Καμία δραστηριότητα στην ελληνική ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που συνεχίσαμε. Καθορισμός θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Η εξωτερική μας πολιτική έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα: Η συμφωνία με την Αίγυπτο και την Ιταλία, η συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή των θαλασσίων ζωνών», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Δεν θα συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στο πλαίσιο διαλόγου που θέλουν να βάλουν οι Τούρκοι καθώς επίσης και για τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης. «Θέλω να πιστεύω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 στα ελληνουτουρκικά. Δεν βάζουμε ψηλά τον πήχη, όμως», συνέχισε. «Έχω την διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία», συμπλήρωσε.

ΕΚΛΟΓΕΣ;;;

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που ξεκίνησαν μετά τον ανασχηματισμό: «Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία».