Η πρώτη «έφοδος» της… τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα! Φορολογούμενοι ετοιμαστείτε

Ξεκίνησε...

Όλα αλλάζουν, καθώς πλέον, οι Ράμπο της εφορίας, με εξειδικευμένα ηλεκτρονικά συστήματα, θα διενεργούν ελέγχους σε πραγματικό χρόνο, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, της αισχροκέρδειας και του λαθρεμπορίου.

Το οικονομικό προφίλ όλων των φορολογουμένων θα σκιαγραφείται και θα ανιχνεύονται οι πάντες!!!

Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξαπολύει μπαράζ ελέγχων!

Οι έλεγχοι εστιάζονται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για φοροδιαφυγή είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για φυσικά πρόσωπα.

Εφεξής, με την βοήθεια της τεχνολογίας, οι λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» θα εστιάσουν τους φορολογικούς ελέγχους και στα κοινωνικά δίκτυα για τον εντοπισμό πωλήσεων προϊόντων χωρίς την έκδοση αποδείξεων στην περίπτωση των εταιρειών ή αδικαιολόγητου πλουτισμού στην περίπτωση των φυσικών προσώπων.

Πρώτα θα εντοπιστούν οι αδήλωτες πισίνες, όπως συνέβη στην Γαλλία.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, «ο αλγόριθμος σάρωσε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και εντόπισε τα μπλε σημεία, ενώ στη συνέχεια το νευρωνικό δίκτυο ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και όχι κάτι άλλο, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου».

Αξιοσημείωτο είναι πως η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί τον ίδιο αλγόριθμο που χρησιμοποίησαν και οι γαλλικές φορολογικές Αρχές, οι οποίες είχαν εντοπίσει 20.000 αδήλωτες πισίνες, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα 10 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες τους.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης (σ.σ. η οποία δεν υφίσταται ακόμα στην πλήρη μορφή της) θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με επικριτές, ωστόσο, δεν αποκλείεται αργότερα, το εν λόγω εργαλείο βελτιωμένο να ζητήσει την άμεση σύνδεση των φορολογουμένων με την τεχνητή νοημοσύνη (μέσω κινητού ή εμφυτευμάτων), έτσι ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, η όποια συναλλαγή. Τίποτα να μην μένει κρυφό από την πραγματική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχοντας αποκτήσει, σύμφωνα με επιστήμονες, προσωπικότητα, θα αποφασίζει άκαμπτα και θα μπορεί ακόμα και να μπλοκάρει ακαριαία λογαριασμούς ανυπάκουων πολιτών όχι μόνο εκείνων που σκοπίμως φοροδιαφεύγουν (ΕΔΩ η αλήθεια για την τεχνητή νοημοσύνη)!!!

Για την ώρα πάντως, στόχος της ΑΑΔΕ φέρεται να είναι, με την βοήθεια της τεχνολογίας, να περιορίσει σημαντικά τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για διενέργεια προκαταρκτικής διαβούλευσης του σχεδίου Σύμβασης Προμήθειας Συστήματος Προηγμένης Επιχειρησιακής Νοημοσύνης (BI) και Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics)! Αναλυτικότερα, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης επιδιώκεται να διαθέτει συγκεκριμένες τεχνικές με τις οποίες θα τίθενται υπό επεξεργασία δεδομένα και θα γίνεται εξαγωγή πληροφοριών από μεγάλα σύνολα δεδομένων!!! Τελικός σκοπός να γίνονται προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα!!!

Γενικότερα, η τεχνολογία αναμένεται να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο από τις ελεγκτικές Αρχές προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι και η Ελλάδα σιγά-σιγά να μετατρέπεται σε ψηφιακή κυψέλη!!! Η τεχνολογία σίγουρα μπορεί να διευκολύνει την ζωή!!! Το μόνο που πρέπει να φοβίζει είναι ποιος και γιατί την διαχειρίζεται!!! Έχουν αποδείξει οι πολιτικοί και όσοι τους στηρίζουν παρασκηνιακά πως ενδιαφέρονται για το καλό των πολιτών;;;

Με την χρήση ειδικών συστημάτων θα προωθηθούν τα εξής:

  • Σύνδεση πολιτών με τα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου
  • Ανάλυση δεδομένων για στοχευμένους ελέγχους: Αντληση και η ανάλυση δεδομένων της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με δεδομένα από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιος ιστός, κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτά δεδομένα κκτλ).
  • Η ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο περιστατικών φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
  • Η κατηγοριοποίηση φορολογουμένων με βάση τη φορολογική τους συμπεριφορά, όπως -για παράδειγμα- εάν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή εάν υπάρχουν πιθανότητες να φοροδιαφύγουν (σ.σ. Αργότερα η κατηγοριοποίηση θα μπορούσε να αφορά το κοινωνικό στάτους του κάθε πολίτη – νομοταγής, εμβολιασμένος, ανεμβολίαστος κτλ.).

Αυτό που θα γίνει σε πρώτη φάση είναι το ότι τα στελέχη των φορολογικών Αρχών αναμένεται να πραγματοποιήσουν περισσότερους από 30.000 ελέγχους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, θα δύνανται να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο το φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων που ελέγχουν, θα διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις, ενώ θα εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου. Αυτό θα γίνεται με την ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive»!

Το σημαντικότερο είναι πως αργότερα θα μπορούν να βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, τουτέστιν αν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στο παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι (σ.σ. Αργότερα ίσως υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουν και το κοινωνικό ιστορικό, όπως συμβαίνει ήση στην Κίνα – κοινωνικό σκορ πολίτη).

Οι τιμωρίες τω παραβατών θα είναι λουκέτα και πρόστιμα!!! Όλα αυτά σε πρώτη φάση…

Οι επαγγελματικές κατηγορίες που θα γλιτώνουν το λουκέτο αλλά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο είναι οι εξής:

Ιατροί και οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, κλινικές ή θεραπευτήρια, οίκοι ευγηρίας, λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας, εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης. Επίσης, ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια, διαμερίσματα, κατοικίες, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), δικηγόροι-εργατολόγοι και εταιρείες δικηγόρων, λογιστές, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, αλλά και φαρμακεία που εδρεύουν σε δήμους ή σε κοινότητες δήμων με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Αντίθετα, θα κλείνουν για δύο ημέρες όσες επιχειρήσεις δεν έχουν εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις ή αποδείξεις αξίας άνω των 500 ευρώ! Οι ημέρες που θα διαρκεί το λουκέτο θα αυξάνονται ανάλογα με τις παραβιάσεις και το ιστορικό της κάθε επιχείρησης.

photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί