• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γλυκά Νερά – ΣΟΚ από την πιθανότητα ο συζυγοκτόνος να αποφυλακιστεί σε λίγα χρόνια! Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας

Γλυκά Νερά – ΣΟΚ από την πιθανότητα ο συζυγοκτόνος να αποφυλακιστεί σε λίγα χρόνια! Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας

Ακόμα και για ειδεχθή εγκλήματα όπως αυτό, οι δράστες μπορεί να τη γλιτώσουν ακόμα και με το μισό της πραγματικής ποινής!

Το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά που αποκαλύφθηκε πως βαραίνει αποκλειστικά τον σύζυγο της 20χρονης Καρολάιν συγκλόνισε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και διεθνή μέσα που έκαναν εκτενείς αναφορές.

Ο δράστης επί 37 ολόκληρες ημέρες ψευδόταν πιστεύοντας πως είχε στήσει το «τέλειο έγκλημα», εξαπατώντας έναν ολόκληρο λαό!

Όχι όμως και τους αστυνομικούς του εγκληματολογικού που τον είχαν από την πρώτη στιγμή στο κάδρο των κύριων υπόπτων.

Μετά από μία παρολίγον επεισοδιακή μεταφορά του συζυγοκτόνου από την Αλόννησο στη ΓΑΔΑ και την 8ωρη ανάκρισή του, ο 33χρονος “έσπασε” και μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία ομολόγησε το έγκλημα.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα η ιστορία του έχει αρκετά κενά, γεγονός που προβληματίζει τους αστυνομικούς και τους κάνει να πιστεύουν πως ο πιλότος δεν λέει την αλήθεια για τα κίνητρά του.

Η πιθανότητα επίσης να είχε συνεργούς δεν έχει αποκλειστεί ακόμα.

.

Οι…light ποινές

Όπως εξήγησε προ ημερών μιλώντας στο Mega ο δικηγόρος – ποινικολόγος, Σπύρος Δημητρίου, η ποιν΄΄η που θα επιβληθεί στον συζυγοκτόνο δεν είναι μία εύκολη υπόθεση.

Ο κ. Δημητρίου δήλωσε ότι τα ισόβια δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

«Αν παραμείνει έτσι η κατηγορία, στα ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά, η πραγματική έκτιση της ποινής είναι 16 χρόνια. Μαζί με τη δολοφονία του σκύλου και την ψευδορκία είναι 19 χρόνια συνολικά. Αλλά αν αναγνωριστεί έστω ένα ελαφρυντικό -όπως του πρότερου έντιμου βίου- η ποινή θα είναι ελαφρότερη. Η πραγματική έκτιση της ποινής δεν θα ξεπεράσει τα 6-7 χρόνια».

Αυτή είναι η πραγματική ποινή που ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ να έχει ο συζυγοκτόνος που δεν δίστασε να δολοφονήσει την ίδια τον την μητέρα μπροστά στο 1 έτους παιδί, σίγουρα όχι «εν βρασμώ».

Εξετάζοντας τον ποινικό κώδικα τα πράγματα είναι εξίσου δυσοίωνα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η ποινή σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι από 10 χρόνια έως ισόβια, δηλαδή 16 (!!!) χρόνια.
  • Για το κακούργημα της κακοποίησης ζώου, προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη κατ’ ανώτατο όριο.

Όσον αφορά το πλημμέλημα της εξαπάτησης των αρχών και της ψευδούς καταγγελίας, ο πιλότος κινδυνεύει με….μόλις 1 έτος φυλάκιση ή χρηματικό πρόστιμο!

Για την ψευδή κατάθεση, η ποινή είναι ακόμα πιο “light”, αφού ο ίδιος απειλείται με…3 μήνες φυλάκισης, έχοντας και εδώ και την επιλογή να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο.