Εκλογές 2023: Το ποσοστό της αυτοδυναμίας – Τι ακολουθεί αν δεν υπάρξει

Το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτοδυναμία το κόμμα που θα κερδίσει τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου είναι απίθανο, καθώς οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Χρειάζεται 46% για αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες


Η μάχη της πρώτης κάλπης στις 21 Μαΐου θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το κόμμα που θα έρθει πρώτο μπορεί να πάρει την αυτοδυναμία μόνο αν έχει ποσοστό άνω του 46% (ανάλογα βέβαια και με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές).

Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Εκεί το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πάρει ποσοστό άνω του 37% (εφόσον βέβαια τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές ανέλθουν συνολικά τουλάχιστον στο ποσοστό του 11%).

Η διαδικασία αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές


Αν το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις 21 Μαΐου και στη συνέχεια οι διερευνητικές εντολές με τα άλλα κόμματα δεν αποδώσουν, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων.

Εκεί αν οι αρχηγοί δεν συμφωνήσουν για κάποια κυβέρνηση συνεργασίας και επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε θα επιδιωχθεί σχηματισμός Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας θα ανατεθεί στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο σχηματισμός Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και να διαλύσει τη Βουλή.

(newsit – φωτο:Eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί