Βρετανία: Η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα μας ανήκουν, πριν τα δανειστεί

Η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Lucy Frazer, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει τα αμφισβητούμενα Έλγιν Μάρμαρα προτού μπορέσει να τα δανειστεί.

Μέρος ζωφόρων που κοσμούσαν τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο για περισσότερα από 200 χρόνια μετά την απομάκρυνση από τον Λόρδο Έλγιν, όταν ήταν πρέσβης της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην αρχές του 19ου αιώνα, ο οποίος και τα έκλεψε.

Όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της για τα Έλγιν Μάρμαρα σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού την Τετάρτη, η κ. Frazer είπε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορείτε να… μεταφέρετε αντικείμενα.

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τη νομοθεσία σε σχέση με αυτά τα θέματα».


Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε ένα δανεισμό των γλυπτών, είπε: «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι αυτά τα αντικείμενα μας ανήκουν και έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

«Τα αντικείμενα δανείζονται από καιρό σε καιρό, αλλά είναι θεμελιώδες να αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας».

Για δεκαετίες, η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ισχυριζόμενη ότι αποκτήθηκαν παράνομα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξένης κατοχής – κάτι που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει.


Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος των εντολοδόχων του Βρετανικού Μουσείου και πρώην Καγκελάριος, φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για την επιστροφή των αντικειμένων και έχει δηλώσει προηγουμένως ότι υπάρχει μια «συμφωνία που πρέπει να γίνει» με την Ελλάδα για να μοιραστούν τα αντικείμενα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί