Βρετανία: Επιφυλακτικά αντιμετώπισε ο επιχειρηματικός κόσμος τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Τζόνσον

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας αντιμετώπισε με επιφυλάξεις τη χθεσινή ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο συνέδριο των Συντηρητικών, ακόμη και επικεφαλείς εταιρειών που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit.

Με μια ομιλία με αισιόδοξο τόνο την οποία εκφώνησε στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ, ο 57χρονος Τζόνσον υπερασπίστηκε τη στρατηγική του και προέβλεψε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα ανθίσει, χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τους νέους, σκληρότερους κανόνες για τη μετανάστευση μετά το Brexit, δηλώνοντας ότι η Βρετανία «γυρίζει την πλάτη» σε ένα «παλιό, διαλυμένο σύστημα» που βασιζόταν «σε μειωμένους μισθούς, αδύναμη ανάπτυξη, χαμηλά προσόντα» και το οποίο «διευκολυνόταν από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Τόνισε εξάλλου ότι αυτό ακριβώς επιθυμούσαν οι Βρετανοί όταν το 2016 ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Εξάλλου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι η χώρα «οδεύει προς μια οικονομία υψηλών μισθών, αυξημένης ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και μειωμένης φορολογίας». Παραδέχτηκε όμως ότι για όλα αυτά «θα χρειαστεί χρόνος» και «κάποιες φορές θα είναι δύσκολη» η υλοποίησή τους.

Ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τον επιχειρηματικό κόσμο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού, από τα πρατήρια βενζίνης ως τα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα οποία αναφέρεται ότι οφείλονται κυρίως στην έλλειψη οδηγών φορτηγών.

Ο Ρίτσαρντ Γουόκερ, γενικός διευθυντής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Iceland ο οποίος είχε ψηφίσει υπέρ του Brexit, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις σαν «σφουγγάρια», την ώρα που αυτές δεν μπορούν να «απορροφήσουν» όλες τις αυξήσεις στα κόστη, από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μέχρι την πρόσληψη επιπλέον οδηγών φορτηγών.

Ο Σάιμον Γούλφσον, γενικός διευθυντής της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Next ο οποίος επίσης ήταν υπέρ του Brexit, δήλωσε ότι «υπάρχει πραγματικός πανικός και απογοήτευση» σε κάποιους κλάδους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού –που πλήττουν επίσης τον αγροδιατροφικό τομέα, την εστίαση και τη διανομή– δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ξένους εργαζόμενους, αν και τονίζει ότι δεν είναι αντίθετος στον έλεγχο της μετανάστευσης.

Το φιλελεύθερο Adam Smith Institute χαρακτήρισε την ομιλία Τζόνσον «στομφώδη, αλλά κενή νοήματος και από οικονομική άποψη έδειχνε άγνοια».

Από την πλευρά του ο Ράιαν Σορτχάουζ, διευθυντής του συντηρητικού κέντρου Bright Blue, εκτίμησε ότι «η κοινή γνώμη θα ξεχάσει σύντομα τα ωραία λόγια του Τζόνσον, αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες κρίσεις: άνοδος των τιμών, των φόρων, ελλείψεις καυσίμων και εργατικού δυναμικού».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων (FSB). «Ζητάμε από την κυβέρνηση λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις», υπογράμμισε η αντιπρόεδρός της Τίνα Μακένζι μιλώντας στο Sky News.

(photo: screenshot)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί