«Βράζει» η Τουρκία! Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει ο Ερντογάν – Τελεσίγραφο απόστρατων Ναυάρχων για τα στενά του Βοσπόρου – BINTEO

Φοβούνται τις αλυσιδωτές αντιδράσεις αν η Τουρκία αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Μοντρέ!

Προ μίας νέας μεγάλης εσωτερικής κρίσης, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τα Ελληνοτουρκικά, βρίσκεται η Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσαν μια ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για την προσπάθεια αλλαγή της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και την προσπάθεια ισλαμοποίησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μας (Δείτε ΕΔΩ), ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της Τουρκικής Βουλής και κατ’επέκταση του καθεστώτος Ερντογάν, είχε απειλήσει τη διεθνή κοινότητα πως η Τουρκία θα αποχωρήσει -και- από τη Συνθήκη του Μοντρέ

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την ισχύουσα από το 1936 Συνθήκη, η οποία έρχεται ως συμπλήρωμα της Συνθήκης της Λωζάννης (την οποία επίσης αμφισβητεί η Άγκυρα), εγγυάται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Τα δε συμβαλλόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία, αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν και την τουρκική κυριαρχία στα Στενά.

«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι απόστρατοι Ναύαρχοι, προειδοποιώντας πως μία αποχώρηση από τη Συνθήκη του Μόντρε θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ίδια την Τουρκία!

Οι απόστρατοι εκτός των άλλων καταλογίζουν στον “σουλτάνο” τις προσπάθειας ισλαμοποίησης του τουρκικού στρατεύματος.

Απάντηση Ερντογάν και αναφορές σε πραξικόπημα

Όπως ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα δεν θα άφηνε αναπάντητο ένα τέτοιο κάλεσμα.

Η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλεί τους απόστρατους Στρατιωτικούς να «μάθουν τα όριά τους», δείχνοντας πως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να δεχθεί τα όσα λένε.

Παράλληλα η Άγκυρα θεώρησε πως η συγκεκριμένη επιστολή συνιστά «απόπειρα πραξικοπήματος», σε μία διαπίστωση που βάζει «φωτιά» στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας:

Ο Ερντογάν όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς όπως έγινε γνωστό, κινητοποίησε και τις εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας κατά των 103 απόστρατων Ναυάρχων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

(φωτο: photo screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί