Η παραίτηση του Ντένκοφ υποβλήθηκε στη γραμματεία του κοινοβουλίου την Τρίτη. Η παραίτηση του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του απερχόμενου κοινοβουλίου, του CC-DB και του GERB-UDF, σύμφωνα με την οποία ο Ντένκοφ και η Μαρίγια Γκαμπριέλ του GERB-UDF θα εναλλάσσονταν στην πρωθυπουργία και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης για μια περίοδο εννέα μηνών, αρχίζοντας από τον Ντένκοφ.
Βάσει της συμφωνίας, οι δύο κοινοβουλευτικοί συνασπισμοί και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) ψήφισαν το υπουργικό συμβούλιο του Ντένκοφ για την ανάληψη των καθηκόντων του στις 6 Ιουνίου 2023. Η εναλλαγή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, 6 Μαρτίου, βάσει της συμφωνίας.
Σύμφωνα με διάταξη του Συντάγματος, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ντένκοφ θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση και θα διασφαλίσει τη συνέχεια της διακυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρόσεν Ζελιάσκοφ σημείωσε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, με την αποδοχή της παραίτησης του Ντένκοφ, ο πρόεδρος, έπειτα από διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, θα ορίσει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, τον οποίο θα προτείνει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο χειμώνας του 2025-2026 ήταν ο 3ος βροχερότερος και ο 2ος θερμότερος στην Αθήνα
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Σε τι φέρεται να συμφώνησε το Ιράν – Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους «κατάλληλους ανθρώπους»
- Κι όμως είναι αληθινά! Σπάνια ανθισμένα δέντρα δημιουργούν ένα εξωπραγματικό τοπίο, Vid
- ΗΠΑ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη “καμία απόφαση” για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ
- Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
- Επαγρύπνηση από τις τράπεζες ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
- Το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς για την παραίτηση Χαρίτση – Μεταβατικός πρόεδρος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Ευρήματα-σοκ σε πείραμα με συνεχιζόμενες κλωνοποιήσεις ποντικιών στην Ιαπωνία – Σε ποια γενιά δεν επέζησε ούτε ένα
- Κλοπιμαία μεγάλης αξίας εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης









