• Αρχική
  • Άρθρα
  • «ΒΟΜΒΑ» μεγατόνων για το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία

«ΒΟΜΒΑ» μεγατόνων για το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία

praksikophma
«Φωτιά« βάζει η αποκάλυψη

Ανήμερα των τεσσάρων ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, έριξε «βόμβα» μεγατόνων.

Γράφοντας στο Nordic Monitor, ο Μποζκούρτ αναφέρει πως «ο άνθρωπος που σήμερα διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν ο αυτός που συνέβαλε καθοριστικά στην ενορχήστρωση του στημένου από τον Ταγίπ Ερντογάν πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016»!!!

 Κατονομάζει δε, τον αξιωματικό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Σαντίκ Ουστούν, ο οποίος έδρασε κατόπιν εντολών του ίδιου του Ερντογάν.

Όπως γράφει, ο Ουστούν είχε υπηρετήσει κυρίως στο Γενικό Επιτελείο και στη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων. Μεταξύ του 1999 και του 2002 υπηρέτησε στο Ανώτατο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο. Βάσει της έρευνας του Μποζκούρτ, μετά την οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στην Λιβύη το 2011, γύρισε πίσω στην γείτονα, αναλαμβάνοντας την διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΜΙΤ.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, σύμφωνα με τον Μποζκούρτ: «Βοήθησε να σχεδιάσει το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με πραξικόπημα, πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων υπό τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης και κατηγόρησε ότι ο εχθρός του Ερντογάν, το ανυποψίαστο κίνημα του Γκιουλέν, ήταν συνωμότης πραξικοπήματος».

Μόλις το αποτυχημένο πραξικόπημα τελείωσε, το καθεστώς Ερντογάν τον έστειλε στην Αυστραλία με διπλωματική ιδιότητα για να αποφύγει την εξέταση από τους δικηγόρους εκατοντάδων κατηγορουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα, καθώς ζητούσαν να εμφανιστεί ως μάρτυρας. Ωστόσο, δεν κατέθεσε ποτέ παρά την εμπλοκή του σε πάνω από 60 υποθέσεις. Ούτε καν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το άρθρο δεν παραλείπει να αναφερθεί στον τρόπο αποκάλυψης του ρόλου του Ουστούν:

«Ο ρόλος του Ουστούν στην ψεύτικη στρατιωτική προσπάθεια να εκδιώξει τον Ερντογάν, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν μυστικός, εκτέθηκε όταν υπέπεσε σε ένα μεγάλο λάθος: Κατονόμασε τον στρατηγό, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Ακιν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, εκεί που έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση.

Όμως, όπως αποδείχθηκε, ο στρατηγός βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του, που απέχει 4-5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, και έπαιζε με τα εγγόνια του τις κρίσιμες εκείνες ώρες.

Ο Οζτούρκ πέραν του ότι δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα Γκιουλέν, δεν γνώριζε καν τι ακριβώς εξελισσόταν εκείνη τη νύχτα. Μάλιστα τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού αναφέρουν πως ο Ουστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος στις 23:17’ στις 15 Ιουλίου. Στην επικοινωνία αυτή τον ενημέρωσε ότι ένα πραξικόπημα βρισκόταν εν εξελίξει και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο ηγέτης του.

Περίπου 20 λεπτά μετά από αυτήν την κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ να πάει επειγόντως στη βάση, όπως και έγινε. Όταν πήγε, ο Οτζουρκ βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα. Του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να παραδοθούν».

Μια καλοστημένη παγίδα, λοιπόν, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Μποζκουρτ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •