Και η Δανία στην πολεμική παράταξη κατά της Ρωσίας! Νέο αμυντικό σχέδιο

Όλο και περισσότερες χώρες παρασύρονται από τις ΗΠΑ

Εν μέσω εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας που δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, μια ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Δανίας (το Folketing) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέληξε σε αμυντική συμφωνία που θα επιδιώξει να ενισχύσει την στρατιωτική ετοιμότητα της σκανδιναβικής χώρας. 

Η  συμφωνία , που εγκρίθηκε με την υποστήριξη κυβερνητικών κομμάτων μαζί με το Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF), την Πράσινη Αριστερά (SF), το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα της Δανίας, αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό 2024-2028 κατά 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι Δανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ.

«Η Δανία ξεχωρίζει για άλλη μια φορά ως αξιόπιστος και ικανός σύμμαχος του ΝΑΤΟ», δήλωσε στον Τύπο μετά την ψηφοφορία ο Simon Kollerup, εκπρόσωπος των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.

Η επέκταση του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, για την απόκτηση επίγειων συστημάτων αεράμυνας, την ενίσχυση των ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων, την ενίσχυση της στράτευσης, την επίσπευση της προμήθειας θαλάσσιων πυραύλων αεράμυνας και την διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων!

Σε σύγκριση με τους γείτονές της, η Δανία είναι «αρκετά πίσω» στο μέτωπο της αεράμυνας,  παραδέχτηκε ο Karsten Marrup, αρχηγός του στρατού και επικεφαλής τμήματος στο Κέντρο Αεροπορικών και Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Βασιλικό Κολλέγιο Άμυνας της Δανίας.

Η χώρα στοχεύει επίσης να μετατρέψει την 1η Ταξιαρχία του στρατού, γνωστή ως «η γροθιά του στρατού της Δανίας», σε μια μονάδα έτοιμη για μάχη με 6.000 στρατιώτες προετοιμασμένους για ανάπτυξη σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ έως το 2028.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί