Τυνησία: Οι βουλευτές απαιτούν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Μια ομάδα Τυνήσιων βουλευτών απαίτησε σήμερα να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, από το οποίο αιφνιδίως πήρε αποστάσεις χθες ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σάγεντ.

Η συζήτηση του κειμένου αυτού, που χαρακτηρίζει «έγκλημα εσχάτης προδοσίας» οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, σε επίπεδο θεσμών, επιχειρήσεων ή προσώπων, ξεκίνησε την Πέμπτη στο κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μπραχίμ Μπουντερμπάλα, κατά την έναρξη των εργασιών, έκανε λόγο για «απόλυτη αρμονία μεταξύ του κοινοβουλίου, του προέδρου και της κοινής γνώμης» στο θέμα αυτό, όμως ανέβαλε στη συνέχεια τη συζήτηση, χωρίς να γίνει ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου. Έλαβε αυτήν την απόφαση αφού «ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Καΐς Σάγεντ ότι το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τη σιωνιστική οντότητα πλήττει την ασφάλεια της Τυνησίας».

Η Τυνησία, χώρα που φιλοξένησε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) την εποχή του Γιάσερ Αραφάτ, από το 1982 μέχρι το 1994, στηρίζει σθεναρά τον παλαιστινιακό αγώνα. Ο πρόεδρος Σάγεντ έχει δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ συνιστά «εσχάτη προδοσία».

Σήμερα το κοινοβούλιο δεν επανέλαβε τις εργασίες του όμως ορισμένοι βουλευτές, όπως ο Αμπντεράζεκ Αουιντέτ, μέλος της ομάδας των υποστηρικτών του Σάγεντ που συνέταξαν το κείμενο, επέμειναν να τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο. «Είμαστε αποφασισμένοι να το περάσουμε», είπε ο Αουιντέτ δηλώνοντας ότι δεν αντιτίθεται στα συμφέροντα της χώρας και «δεν επηρεάζει καθόλου την καλή λειτουργία των κρατικών θεσμών».

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Άμαρ είχε ζητήσει «να μελετηθούν οι επιπτώσεις» και να «δοθεί χρόνος» για να εξεταστεί λεπτομερώς το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι είναι αδύνατον να εγκριθεί μέσα σε δύο ημέρες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές κάθειρξης από 6 έως 12 έτη για κάθε «επικοινωνία, επαφή, προπαγάνδα, σύναψη συμβάσεων ή συνεργασία, εμμέσως ή ευθέως, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα τυνησιακής καταγωγής με κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συνδέεται με τη σιωνιστική οντότητα». Απαγορεύεται επίσης στους Τυνήσιους οποιαδήποτε επαφή με «άτομα, θεσμούς, οργανισμούς, κυβερνητικές ή μη κυβερνητικές οντότητες» που συνδέονται με το Ισραήλ.

Η εβραϊκή κοινότητα της Τυνησίας αριθμεί περίπου 1.000 μέλη και τα περισσότερα ζουν στο νησί Τζέρμπα όπου κάθε χρόνο, τον Μάιο, οργανώνεται ένα προσκύνημα στην τοπική συναγωγή Γρίμπα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί