• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τρίζει συθέμελα η Ευρωπαϊκή Ένωση- “Πόλεμος” ανάμεσα στα κράτη-μέλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίζει συθέμελα η Ευρωπαϊκή Ένωση- “Πόλεμος” ανάμεσα στα κράτη-μέλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Καινούργιες διαφορές προκύπτουν κάθε μέρα που περνάει ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ και ο “πόλεμος” ανάμεσά τους καλά κρατεί.

Άλλη μια προειδοποίηση έρχεται από τον Σεμπαστιάν Μαγιάρ, διευθυντή του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ του Παρισιού, σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, που μπορούν να κλονίσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

«Ειδικά στην ιδιαίτερα πληγείσα Ιταλία, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αλληλεγγύη των παραδοσιακών εταίρων. Οι Ιταλοί έχουν ήδη γίνει πολύ καχύποπτοι με την Ευρώπη. Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα “Italexit”», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο o Σεμπαστιάν Μαγιάρ.

«Μια Ευρώπη χωρίς την Ιταλία είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος. Μετά την Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ακόμα μια χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά ένα ιδρυτικό μέλος. Εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με οικονομική στασιμότητα. Η αναμενόμενη ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κρίση και τελικά να ενισχύσει τις εθνικιστικές δυνάμεις», τόνισε στο dpa ο Μαγιάρ.

Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες χώρες απαιτούν λόγω της κρίσης τα λεγόμενα ομόλογα κορονοϊού, δηλαδή κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα, όμως η Γερμανία και άλλες χώρες τα απορρίπτουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ ίδρυσε το ομώνυμο Ινστιτούτο για Ευρωπαϊκά Θέματα το 1996. Ο 94χρονος Γάλλος, ο οποίος ηγήθηκε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, έκρουσε ήδη στα τέλη του περασμένου μήνα τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη λόγω της έλλειψης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την κρίση του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ακατάλληλος για την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για παλιούς κανόνες και παλιές λογικές. Σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε ασύμμετρο, αλλά συμμετρικό σοκ, άρα η χώρα μας δεν μπορεί να λάβει υπόψη τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αν στην συνέχεια, ο μηχανισμός αυτός αλλάξει, και ενταχθεί σε μια ευρύτερη δέσμη, μπορεί να θεωρηθεί ένα εργαλείο, μαζί με διάφορα άλλα. Πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη υφίσταται και είναι ένα συντονισμένο και ολοκληρωμένο σύνολο κρατών. Ένα κοινό μέτωπο, απέναντι σε έναν κοινό εχθρό».

Παράλληλα το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι διαφορετικές απόψεις δράσεις φέρνουν νέα προβλήματα:

Σαν να μην έφθανε ο κορωνοϊός, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι με την άρνησή τους να δεχθούν πρόσφυγες, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Κι αυτό επειδή αρνήθηκαν να υποδεχθούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογούσε, για να ελαφρυνθεί το φορτίο εταίρων τους όπως η Ελλάδα κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015.

«Με την άρνησή τους να συμμορφωθούν με την λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού μετεγκατάστασης των αιτούντων διεθνή προστασία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Γερμανία επίσης στέκεται επικριτική απέναντι στην Ουγγαρία με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ να δηλώνει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου – αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα. Και λειτουργεί ως κοινότητα αξιών μόνο όταν όλα τα κράτη – μέλη τηρούν και υπερασπίζονται αυτές τις αξίες» και πως «μπορεί να ζούμε σε περίοδο έκτακτης κατάστασης και να πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά προκειμένου να διαφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία, αλλά «και σε περιόδους κρίσης είναι η στιγμή εφαρμογής του κράτους δικαίου».

Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Κόγκλερ, που επέκρινε σε συνέντευξή του στην (γερμανική) εφημερίδα «Die Zeit» την διεύρυνση των εξουσιών του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση. Όπως δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί η Oυγγαρία την κρίση του κορονοϊού για να καταργήσει την δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβει αναλαμβάνοντας κάποια πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει επίσης λόγος να επιτρέπουμε σε μια τέτοια ημιδικτατορική κυβέρνηση να λαμβάνει κονδύλια της Ένωσης από άλλα δημοκρατικά κράτη».

Βαθαίνει λοιπόν η κρίση και οι αντιπαραθέσεις των μελών της ΕΕ μέρα με τη μέρα. Το χάσμα ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα των χωρών που είναι υπέρμαχα της Εθνικής πολιτικής και των χωρών που τάσσονται με το δόγμα του Διεθνισμού της ΕΕ όλο και βαθαίνει. Η διάλυση φαίνεται αναπόφευκτη, Θα καταφέρει η ΕΕ να βγει αλώβητη από τη νέα αυτή μεγαλύτερη κρίση;

με πληροφορίες απο AΠΕ ΜΠΕ/ photo video screenshot