Τον χαβά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν σοβαρά την ασφάλεια της Ευρώπης

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από μια σειρά διπλωματικών επαφών με τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν την Παρασκευή έκτακτη εικονική συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, καθώς και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν σοβαρά την τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στη διττή προσέγγισή μας έναντι της Ρωσίας: ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με ουσιαστικό διάλογο. Είναι ένα θετικό μήνυμα ότι η Ρωσία είναι πλέον έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, διότι όταν οι εντάσεις είναι υψηλές, ο διάλογος είναι ακόμη πιο σημαντικός».

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από μια σειρά διπλωματικών επαφών με τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε τις ρωσικές ανησυχίες και το ΝΑΤΟ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση μιας πολιτικής οδού προς τα εμπρός. Αλλά για να έχει νόημα ο διάλογος, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες των Συμμάχων για τις ενέργειες της Ρωσίας. Πρέπει να βασίζεται στις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την Ουκρανία. Διεξάγουμε επίσης στενές διαβουλεύσεις με άλλους βασικούς εταίρους, όπως η Γεωργία, η Μολδαβία, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, «κατά τη σημερινή (χτεσινή) συνάντηση, οι υπουργοί τόνισαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει σημαντικές συνέπειες και θα επιφέρει βαρύ τίμημα για τη Ρωσία. Οι σύμμαχοι συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και την αρχή ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη δική τους πορεία και τις συμμαχίες τους».

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί