Το φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία καλεί την αντιπολίτευση σε μια “δημοκρατική συμμαχία” ενάντια στον Ερντογάν

Το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, κάλεσε χθες την αντιπολίτευση να προσχωρήσει σε μια «δημοκρατική συμμαχία» ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε μια ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση.

«Η πολιτική πίεση (στην αντιπολίτευση) και η αυταρχική λογική διακυβέρνησης ασφυκτιούν το λαό», δήλωσε η συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Περβίν Μπουλντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο τέλος μιας εβδομάδας που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα «πορείες για δημοκρατία».

Οι πορείες ήταν διαμαρτυρίες ενάντια στην καταστολή της κυβέρνησης, ανέφερε το HDP.

Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, μέσα στο οποίο βρίσκονταν βουλευτές και υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος.

Οι διαδηλωτές κατευθύνονταν προς την Αδριανούπολη (Εντιρνέ), όπου ο πρώην αρχηγός του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, δύο βουλευτές του HDP, και ένας άλλος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – αξιωματική αντιπολίτευση – τους αφαιρέθηκαν οι βουλευτικές τους έδρες, μετά από εις βάρος τους καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις.

Ένας από τους δύο βουλευτές του HDP παραμένει φυλακισμένος στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

«Ο λαός θέλει αλλαγή. Μπορούμε να το υλοποιήσουμε αυτό μόνο ενώνοντας δυνάμεις σε μια δημοκρατική συμμαχία», δήλωσε ο Μιτάτ Σανκάρ, επίσης συμπρόεδρος του HDP, στους υποστηρικτές που φορούσαν γιλέκα που έγραφαν «Όλοι μαζί» στην κουρδική και τουρκική γλώσσα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι το HDP συνδέεται με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Το HDP αρνείται τους ισχυρισμούς.

Συνολικά 45 δήμαρχοι του φιλοκουρδικού κόμματος έχουν καθαιρεθεί από τις θέσεις τους μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το κόμμα.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί