«Θα μπει ‘φωτιά’ από την Τουρκία μέχρι την Κίνα»! Τα σχέδια των Αμερικανών μετά την Ουκρανία

Η ανάπτυξη του πολυπολικού κόσμου θα αντιμετωπιστεί με μεγάλη αντίσταση από την Ουάσιγκτον - κυρίως με το να πυροδοτήσει κρίσεις στην νότια Ευρασία για να τορπιλίσει τον ρόλο της Ρωσίας σε αυτόν τον κόσμο, σύμφωνα με καθηγητή στο σημαντικότερο διπλωματικό πανεπιστήμιο της Ρωσίας.

Πού θα μετατοπιστούν οι εστίες των συγκρούσεων μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία; 

Ο καθηγητής του MGIMO, Αντρέι Μπεζρούκοφ, τολμά να κάνει μια πρόβλεψη: Οι ΗΠΑ θα «βάλουν φωτιά» στην νότια Ευρασία – από την Τουρκία μέχρι την Κίνα. Ο απόστρατος συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SWR, ο οποίος έδρασε κρυφά στην Δύση για πολλά χρόνια ως Ντόναλντ Χάουαρντ Χίθφιλντ, κάνει έναν ιστορικό παραλληλισμό: Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος βρίσκεται στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν από εκατό χρόνια. Στο Radio Sputnik  εξήγησε ποιοι κίνδυνοι για την σημερινή Ρωσία θα μπορούσαν να προκύψουν από την τωρινή κατάσταση.

Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο θα οδηγήσουν σε ανακατανομή της εξουσίας και τον «μαρασμό» της Ευρώπης, τόνισε ο Bezrukov, ο οποίος προεδρεύει του ρωσικού think tank Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής:

“Η Ευρώπη δεν είναι πια το απόλυτο κέντρο του σύμπαντος. Είναι μια περιοχή που μαραίνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μαραζώσει εντελώς μέχρι το σημείο της εξαφάνισης, απλώς ότι θα υπάρξει μια ανακατανομή της εξουσίας στον κόσμο. Πριν από 200-250 χρόνια το 70 τοις εκατό της παραγωγής ήταν στην Κίνα και την Ινδία. Επιστρέφουμε εκεί κατά προσέγγιση».

Σε μια τέτοια περίοδο αστάθειας, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, η οποία θα είναι η νότια Ευρασία- θα βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου, προβλέπει:

«Όταν τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να κρατήσουν τον κόσμο όπως είναι και θα βάλουν φωτιά στην νότια Ευρασία – από την Τουρκία μέχρι την Κίνα, σε όλο τον αραβικό κόσμο».

Δύο συνθήκες θα διευκόλυναν το σχέδιο ων ΗΠΑ:

  • Πρώτον, η περιοχή είναι πλούσια σε πιθανές περιοχές συνοριακών συγκρούσεων, καθεμία από τις οποίες διεκδικείται από τουλάχιστον δύο κράτη!!!
  • Δεύτερον, σε πολλά μέρη μόλις αρχίζει να αναδύεται μια εθνική συνείδηση ​​– όπως συνέβη σε πολλά μέρη στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου και του 20ού αιώνα (μειονότητες).

Σύμφωνα με τον Μπεσρούκοφ, οι ΗΠΑ θα πυροδοτήσουν το ξέσπασμα στρατιωτικών συγκρούσεων σε αυτές τις αμφισβητούμενες παραμεθόριες περιοχές από την μία και θα ενισχύσουν τις αποσχιστικές τάσεις από την άλλη. 

Οικονομικά, ακόμη και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ρωσία θα τα έβγαζε πέρα, συνοψίζει ο καθηγητής του MGIMO:

“Φυσικά, σε έναν τόσο ταραγμένο κόσμο, κάθε κράτος – όπως κάθε οικογένεια – θα σκεφτεί πώς να φροντίσει τον εαυτό του. Δεν θα είναι ένας κόσμος ευημερίας, αλλά ένας κόσμος επιβίωσης. Και σε αυτόν τον κόσμο επιβίωσης, Τα πιο βασικά πράγματα έχουν την μεγαλύτερη αξία: το να μπορείς να ταΐζεσαι και να έχεις ζεστασιά στο κρύο, να αποφεύγεις να σε κατακτούν, να σου παίρνουν το σπίτι και να σκοτώνουν τα παιδιά σου. Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα, επειδή είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων και προμηθευτής ενέργειας. Και χωρίς φθηνή ενέργεια δεν θα υπάρξει πρόοδος και ψηφιοποίηση. Είμαστε επίσης ο σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, χωρίς τον οποίο η ήπειρος δεν μπορεί να ζήσει, γιατί η ήπειρος πρέπει να κάνει εμπόριο. Και όταν ο νότος καίγεται,οι κύριοι δρόμοι δεν θα διασχίζουν τους ωκεανούς στον νότο, αλλά στον βορρά, κυρίως στην ξηρά».

Ο Bezrukov θεωρεί απίθανη μια άμεση στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία:

“Η Ρωσία πιθανότατα θα βρίσκεται στα βόρεια του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς. Δεδομένου ότι έχουμε πυρηνικά όπλα, κανείς δεν θα τολμήσει να μας προκαλέσει απευθείας”.

Μάλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Ρωσία σε αυτή τη φάση θα είναι η διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας, συνέχισε ο ειδικός:

«Όλα τα κράτη θα χωριστούν σε δύο ομάδες σε αυτή την ιστορική καμπή που ζούμε: εκείνα που μπορούν να διατηρήσουν την εσωτερική σταθερότητα και να προχωρήσουν σχετικά αναίμακτα στον επόμενο τεχνολογικό κύκλο – και σε εκείνα που δεν μπορούν, που ξεφεύγουν από την τροχιά καταστροφής! Η αιματηρή εσωτερική αναμέτρηση (λαών και κυβερνήσεων) ανθίζει όπως συνέβη πριν από εκατό χρόνια. Επομένως, η δουλειά μας είναι να διατηρήσουμε την εσωτερική σταθερότητα».

Ο Αντρέι Μπεζρούκοφ ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν απαιτεί μόνο ειρήνη μεταξύ των κοινωνικών, θρησκευτικών και εθνικών ομάδων στη Ρωσία, αλλά και μια ενωτική ιδέα: «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπούν οι προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να διχάσουν τον λαό της Ρωσίας και να διαμελίσουν την χώρα ή να την εμπλέξουν σε διαμάχες με τους γείτονές της».

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί