Τελειώνει η προθεσμία για σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ

Η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ εκπνέει τα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρας (τοπική ώρα· 01:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας). Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν απέρριψε χθες Κυριακή το αίτημα του Μπένι Γκαντς, του ηγέτη του κεντρώου κόμματος Μπλε και Λευκό, να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ζητούσε να παραταθεί η διερευνητική εντολή […]

Η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ εκπνέει τα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρας (τοπική ώρα· 01:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν απέρριψε χθες Κυριακή το αίτημα του Μπένι Γκαντς, του ηγέτη του κεντρώου κόμματος Μπλε και Λευκό, να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ζητούσε να παραταθεί η διερευνητική εντολή που του είχε αναθέσει ο πρόεδρος για δύο εβδομάδες.

Η προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση αποδεικνύεται σε άσκηση για δυνατούς λύτες στο Ισραήλ, έπειτα από τρεις πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή.

Ο Ρίβλιν απάντησε στον Γκαντς ότι «στις τρέχουσες περιστάσεις δεν είναι εφικτό να δοθεί οποιαδήποτε παράταση στον χρόνο που του δόθηκε» για να αναθέσει νέα κυβέρνηση, ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Γκαντς έχει αναδειχθεί στον βασικό αντίπαλο του υπηρεσιακού δεξιού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Μπλε και Λευκό του Γκαντς και το Λικούντ του Νετανιάχου είχαν πλησιάσει στην επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας πριν αρχίσει η εβδομάδα των διακοπών για το εβραϊκό Πάσχα, την περασμένη Τετάρτη, αλλά η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώθηκε.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός προθεσμίας, εντολή για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση ανατίθεται στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

amna/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί