διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, λίγες ώρες προτού να παρουσιαστεί η συμμετοχή της χώρας αυτής στον διαγωνισμό.
«Είμαι φαν της Γιουροβίζιον και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω», εξήγησε η Χίλντα, μια 30χρονη Σουηδέζα με βαμμένα ροζ μαλλιά. «Δεν μπορώ να διασκεδάσω γνωρίζοντας ότι συμμετέχει το Ισραήλ, όταν όλα αυτά τα παιδιά πεθαίνουν. Πιστεύω ότι είναι άδικο», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μάλμε, προκαλεί εντάσεις λόγω του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η Ισραηλινή Εντέν Γκολάν θα συμμετάσχει σήμερα το βράδυ στον δεύτερο ημιτελικό, με το τραγούδι “Hurricane”.
«Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη δική μου άποψη, αφού μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το Ισραήλ;» διερωτήθηκε η Μάρουα Μουστάφα, μια νεαρή διαδηλώτρια. «Οι άνθρωποι είναι εδώ για τη Γιουροβίζιον, για να προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε. Λέμε ότι είμαστε δημοκρατία, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα», σχολίασε ο 29χρονος Μουστάφα Μουστάφα, που είχε καλυμμένους τους ώμους με μια παλαιστινιακή μαντίλα.
Οι περίπου 5.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία από την κεντρική πλατεία του Μάλμε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «η EUR νομιμοποιεί τη γενοκτονία».
Στην πορεία συμμετείχε και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είναι γνωστή για τις φιλοπαλαιστινιακές θέσεις της. Συμμετείχαν επίσης και πολλές οικογένειες. «Τα παιδιά μου είναι έξι και εννέα ετών, σε μια ηλικία που θέλουν να δουν τη Γιουροβίζιον όμως φέτος την μποϊκοτάρουμε εντελώς», είπε η Σεσίλια Μπρουντέλ, 31 ετών.
Οι δέκα από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται απόψε θα βρεθούν το Σάββατο στον τελικό, όπου θα βρουν απέναντί τους τη Σουηδία (κάτοχο του τίτλου), τις Big Five (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία) και τις άλλες 10 που προκρίθηκαν από τον ημιτελικό της Τρίτης.
Large protest in central Malmo ahead of tonight’s #Eurovision semi final featuring Israel. pic.twitter.com/ByXdDZu09i
— Chris Gibson (@ChrisGibsonNews) May 9, 2024
Big anti-Israel protest in Malmo, Sweden, ahead of the Eurovison contest tonight which features the Israeli singer Eden Golan pic.twitter.com/TceShiMCOz
— Guy Elster (@guyelster) May 9, 2024
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ξημερώματα Κυριακής αλλάζει η ώρα και γυρίζουμε τα ρολόγια από τις 3 στις 4
- Κ. Μητσοτάκης: “Η Μαρινέλλα αφήνει την Ελλάδα πιο σιωπηλή αλλά και πιο πλούσια”
- Σίγησε η φωνή της Μαρινέλλας – Η ζωή της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού
- Με τον Ιρανό ΥΠΕΞ μίλησε ο Γεραπετρίτης
- Πόλεμος Μ. Ανατολής: Ο ΠΟΥ κατέγραψε απώλειες στον Λίβανο
- Ζαχάροβα σε Δυτικοευρωπαίους: Θα είστε τα πρώτα θύματα του «πυρηνικού εκβιασμού»
- Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με σχολικό λεωφορείο στο Τενεσί – Δύο μαθητές νεκροί, vid
- Συρία: Οι καθολικές εκκλησίες της Δαμασκού ακυρώνουν τη λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: Όλες οι δίκες για τα Τέμπη θα γίνουν-Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί
- Ουκρανοί πολίτες αντιστέκονται στη βίαιη επιστράτευση ανδρών, vid









