Πληθαίνουν οι φωνές εντός Ευρώπης, οι οποίες καλούν τον υπόλοιπο κόσμο, να διαδραματίσει πλέον ρόλο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαρκή παρακμή. Μεγάλες μη δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά την σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Juraj Blanar σε συνέντευξή του στο RT.
«Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα πρέπει να είναι ένα μέρος αυτών των [ουκρανικών] εγγυήσεων ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός την Τρίτη, μιλώντας στο περιθώριο του Διαλόγου Raisina, ενός συνεδρίου για την γεωπολιτική και τη γεωοικονομία στο Νέο Δελχί: «Χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, επίσης η Ινδία, παρουσίασαν κάποιες ειρηνευτικές προτάσεις και θέλουν να εμπλακούν σε αυτό».
Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα μέλη της ΕΕ, η Σλοβακία δεν πιστεύει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί υπέρ του Κιέβου μέσω της συνεχούς στρατιωτικής υποστήριξης, εξήγησε ο Blanar. Κατά συνέπεια, η Μπρατισλάβα υποστηρίζει την νέα προσέγγιση που υιοθέτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την αποκατάσταση του διαλόγου με την Ρωσία και τον τερματισμό των εχθροπραξιών μέσω συμβιβασμού.
Σύμφωνα με τον Blanar, η Σλοβακία βλέπει την ειρήνη στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα που θα ωφελούσε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι «όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως η Ινδία, η Κίνα, και η Βραζιλία, ο παγκόσμιος Νότος, καθώς και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να είναι γύρω από το τραπέζι και να εξασφαλίσουν αυτή την ειρήνη για το μέλλον».
Η Μόσχα θεωρεί ότι η ΕΕ αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επικαλούμενη την δέσμευση του μπλοκ να συνεχίσει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο και την αντίστασή του να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στην Ρωσία.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι στην Ευρώπη με αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει δε η τάση να αποδυναμωθεί η φωνή των Βρυξελλών και να ενισχυθεί εκείνη εθνών-κρατών ακόμα και εκτός Ευρώπης ή και οργανισμών στην Ανατολή. Και αν τώρα η παρέμβαση αφορά το θέμα της Ουκρανίας, δεν αποκλείεται με το πέρας του χρόνου, να ζητηθεί από τραστ κρατών εκτός Ευρώπης να προτείνουν λύσεις και σε άλλα θέματα.
photo Freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καναδή ΥΠΕΞ: Όλοι οι Καναδοί ηγέτες – και οι διευθυντές εταιρειών – πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά
- Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση
- Έχετε δει μακάκο να αηδιάζει με αυγό; Το βίντεο έγινε viral
- Οι αρχές στο Ιράν θα επιτρέψουν ακόμη και σε 12χρονα παιδιά να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη
- Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικό με τσεκούρι στους Αμπελόκηπους
- Αναφορά στις «προφητείες, συμπεριλαμβανομένων και των σατανικών» εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
- «Μεγάλο λάθος» η τυχόν ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ μετά από πυρκαγιά σε ξερά χόρτα
- Μελόνι: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση» για τους «κόμβους επιστροφής παράτυπων μεταναστών»
- Τουρκικό ΥΠΕΞ για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα: «Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα»









