Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξελίσσεται σε σημαντικό «παράγοντα» της αμερικανικής πολιτικής στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άνοιξε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη ένα «πέπλο προστασίας» για τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, που προκάλεσε αντιδράσεις από την Άγκυρα και την Μόσχα, την ώρα που την Προεδρία στον Λευκό Οίκο αναμένεται να αναλάβει εκ νέου το ρωσοφοβικό Βαθύ Κράτος με τον Μπάιντεν.
Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν απέναντι τον Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Τουρκία επειδή θέλει να εξαφανίσει την ελληνοχριστιανική επιρροή, η δε Ρωσία επειδή ο Πατριάρχης είναι γνωστός διεθνιστής και μάλιστα στήριξε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας κόντρα στα ρωσικά συμφέροντα.
Αντίθετα, η αμερικανική πλευρά επεφύλαξε ύμνους για τον Βαρθολομαίο, καθώς δείχνει μεγάλη σημασία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο χαρακτηρίζει παγκόσμια προσωπικότητα. Μάλιστα, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη δεν περιέλαβε συναντήσεις με Τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς όπως τονίστηκε, επρόκειτο για μια σύντομη επίσκεψη που θα επικεντρωθεί σε θέματα θρησκευτικών ελευθερίων. Θέλουμε να θυμίσουμε πως στόχος της Δύσης είναι η δημιουργία σε βάθος χρόνου ενός ορθόδοξου Βατικανού στην Κωνσταντινούπολη, με το βλέμμα σε αυτονόμηση ολόκληρης της περιοχής του Βοσπόρου.
Αντίθετα, η Μόσχα επιθυμεί αποδυνάμωση του ρόλου του Πατριάρχη και για αυτό δεν αντέδρασε στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάτι που αποτέλεσε πλήγμα στο πρεστίζ του Βαρθολομαίου. Το Κρεμλίνο θέλει και την Κωνσταντινούπολη στην σφαίρα επιρροής του Πατριαρχείου Μόσχας, ει δυνατόν χωρίς τον Ερντογάν στα πόδια του. Οι Τούρκοι σίγουρα θα προτιμούσαν έναν Ρώσο στο τιμόνι παρά τον διεθνιστή ελληνικής καταγωγής Βαρθολομαίο.
Η επίσκεψη Πομπέο στην Πόλη και η συνάντηση ΜΟΝΟ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι με την τουρκική ηγεσία, αλλά και η ρωσική ενόχληση συνιστούν μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κατολισθήσεις στην Ινδία από τις σφοδρές βροχοπτώσεις: Τουλάχιστον 15 νεκροί – Δείτε βίντεο
- Οι “Φύλακες Άγγελοι” του Αιγαίου – ΒΙΝΤΕΟ
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρο ο 26χρονος που καταγγέλθηκε από 20χρονη για βιασμό
- Αυτό που ειπώθηκε δείχνει πως έρχονται αλλαγές και περισσότερα γεγονότα
- Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα
- Tornado-C: Ρωσική «φωτιά» κατά του Ουκρανονάτο, video
- Τρίκαλα – 8ο Meteora Trail Run: Στις 21 Σεπτεμβρίου η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στα Μετέωρα
- Champions League: Πρεμιέρα της νέας σεζόν με «βροχή» από γκολ
- Ήρωας πελάτης μίνι μάρκετ έβγαλε νοκ άουτ ένοπλους ληστές, video
- Η υπηρεσία του συντονιστή του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη μεταφέρθηκε
Κύρια Θέματα

















