Η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα την ανανέωση της θητείας των εμπειρογνωμόνων που επιτηρούν την εφαρμογή των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, ασκώντας ένα βέτο που επικρίθηκε από την πλειοψηφία των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες ανησυχούν για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.
Από το 2006 έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα κυρώσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν πολλές φορές το 2016 και το 2017, με αφορμή τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Από το 2019 η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν μάταια να πείσουν το Συμβούλιο να χαλαρώσει αυτές τις κυρώσεις, οι οποίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα άσκησε βέτο σήμερα στην απόφαση με την οποία θα δινόταν παράταση ενός έτους στη θητεία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που επιβλέπουν αυτές τις κυρώσεις και παρουσιάζουν εκθέσεις για την τήρησή τους.
«Η επιτροπή εξακολουθεί να επικεντρώνει το έργο της σε θέματα που δεν ενδιαφέρουν και δεν αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η (κορεατική) χερσόνησος», σχολίασε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια. Για τον λόγο αυτό «η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο να υιοθετήσει μια απόφαση για την ανοιχτή και αδιάβλητη αποτίμηση των κυρώσεων», εξήγησε. «Εάν υπήρχε συμφωνία για την ετήσια ανανέωση των κυρώσεων, η εντολή της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα είχε κάποιο νόημα», επέμεινε, καταγγέλλοντας την άρνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να δεχτούν μια τέτοια τροποποίηση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-KCNA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το βρετανικό πολεμικό πλοίο ΗΜ Dragon θα καθυστερήσει να φτάσει στην Κύπρο
- Ο πόλεμος στο Ιράν παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με αποστολή του ΟΗΕ
- Η Κίνα θα στείλει ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή
- Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις
- «Να είστε σε εγρήγορση»: Καλούν τους πολίτες στην Κύπρο να είναι σε ετοιμότητα – Θα τους αποσταλεί SMS, vid
- Καύσιμα: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά – Πού εντοπίστηκαν αποκλίσεις στις τιμές
- Η Γερμανία δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο
- Επεκτείνεται διαρκώς ο πόλεμος: Οι Ιρανοί επιτέθηκαν κατά του ιρακινού Κουρδιστάν
- Πολεμικό θρίλερ και στον Ινδικό Ωκεανό: Η στιγμή που οι Αμερικανοί χτυπούν ιρανική φρεγάτα – Vid
- Για πιθανή έκδοση του ψηφιακού ευρώ το 2029 μιλάει ο Πιερρακάκης









