«Περίεργο» μήνυμα Πούτιν – Ζήτησε διεθνή ενότητα ενώ απέφυγε να επιτεθεί στη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιθεώρησε τη σημερινή μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη επί των ναζιστικών δυνάμεων,

σε μία εκδήλωση ακραιφνούς πατριωτισμού που οι επικριτές του θεωρούν πως σχεδιάσθηκε για να εξάρει την εικόνα του και να ενισχύσει τα πρωτοφανώς χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητάς του ενόψει του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, που προβλέπει την επέκταση της διάρκειας των προεδρικών εξουσιών του δυνητικά έως και το 2036.

“Είναι αδύνατον ακόμη και να το φαντασθούμε πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα, εάν ο Κόκκινος Στρατός δεν έσπευδε να τον προασπισθεί”, τόνισε ο Πούτιν κηρύσσοντας την έναρξη της παρέλασης, η οποία κανονικά επρόκειτο να διεξαχθεί, όπως πάντα, στις 9 Μαΐου, όμως μεταφέρθηκε χρονικά λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι σοβιετικοί στρατιώτες “ελευθέρωσαν τις χώρες της Ευρώπης από τους εισβολείς, έθεσαν τέλος στην τραγωδία του Ολοκαυτώματος και έσωσαν από τον Ναζισμό, αυτή τη δολοφονική ιδεολογία, τον λαό της Γερμανίας”, δήλωσε ο πρόεδρος ενώπιον των οπλιτών με στολή μάχης, αλλά χωρίς προστατευτικές μάσκες παρά την επιδημία.

Ακριβώς αυτή την “ανεύθυνη”, όπως τη χαρακτήρισαν, σπουδή του προέδρου να διεξαχθεί η παρέλαση ενώ η νόσος βρίσκεται σε έξαρση επισήμαναν και οι επικριτές του Πούτιν, αμφισβητώντας την απόφασή του.

Όμως το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτόν, δηλώνοντας πως τα καθημερινά κρούσματα, καίτοι ακόμη καταγράφονται κατά χιλιάδες, βρίσκονται σε πτωτική πορεία–ιδίως στη Μόσχα, το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας–και πως είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να επιδοθεί σε κατηγορίες κατά της Δύσης στην ομιλία του.

Ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα είχε κατηγορήσει σε άρθρο του τη Δύση για ιστορικό “αναθεωρητισμό” κατά της Ρωσίας. Όπως τόνισε, η Ρωσία ουδέποτε θα ξεχάσει τη συμβολή των συμμάχων της Σοβιετικής Ένωσης, περιλαμβανομένου και του ανοίγματος ενός δεύτερου μετώπου κατά των Ναζί το 1944.

Επίσης, ο Πούτιν έκανε έμμεση αναφορά στην επιθυμία του για τη διεξαγωγή μίας συνόδου των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπισθούν τα φλέγοντα ζητήματα του πλανήτη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα σε ενότητα για να αντιμετωπισθούν οι σημερινές προκλήσεις, επιμένοντας στην σημασία της “φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών”, όπως και του “διαλόγου και της συνεργασίας πάνω σε τρέχοντα ζητήματα, που βρίσκονται στη διεθνή ατζέντα”.

(φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί