Αμερικανός πρώην στρατιωτικός, ο οποίος φέρεται να «εμπνεόταν» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έριξε νοικιασμένο φορτηγάκι πάνω σε πλήθος που γιόρταζε την έλευση του νέου έτους χθες Τετάρτη τα ξημερώματα σε ιδιαίτερα τουριστική γαλλική γειτονιά της Νέας Ορλεάνης, στις νότιες ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι περίπου τριάντα.
Η επίθεση διαπράχθηκε ενώ δεν απομένουν ούτε τρεις εβδομάδες ως τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, σε ηλεκτρισμένο πολιτικό κλίμα, με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να αναμένεται να λάβει στα χέρια του μια σειρά από σοβαρά προβλήματα!
Ο ύποπτος για την επίθεση, 42 ετών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ονομαζόταν Σαμσούντ Ντιν Τζαμπάρ, ήταν «αμερικανός υπήκοος από το Τέξας» κι είχε υπηρετήσει στον στρατό ξηράς. Υπηρέτησε από το 2007 ως το 2015 κι είχε αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν την περίοδο 2009-2010, ενώ αποστρατεύτηκε με βαθμό αρχιλοχία, σύμφωνα το υπουργείο Άμυνας.
Ο αδελφός του Αμπντούρ Τζαμπάρ τον περιέγραψε με τον χαρακτηρισμό «αγάπη», διευκρινίζοντας στην εφημερίδα New York Times ότι ήταν μουσουλμάνος από νεαρή ηλικία αλλά τα τελευταία χρόνια πέρασε «μια μορφή ριζοσπαστικοποίησης»
Κατά άλλες πληροφορίες ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό κράτος
Φίλος του από μικρή ηλικία είπε στην ίδια εφημερίδα πως ξαναβρέθηκαν το 2017 και διαπίστωσε πως είχε γίνει «αληθινά παθιασμένος» όσον αφορά την πίστη του.
Το FBI ανέφερε πως βρέθηκε λάβαρο «του ΙΚ μέσα στο αυτοκίνητο» που είχε νοικιάσει και ότι εντοπίστηκαν επίσης δυο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, εντός του ημιφορτηγού και στη γαλλική συνοικία της Νέας Ορλεάνης, που εξουδετερώθηκαν.
Αφού όρμησε με το όχημα, σκότωσε και τραυμάτισε δεκάδες διερχόμενους, ο άνδρας σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς. Δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν — βρίσκονται σε «σταθερή» κατάσταση.
Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 03:15 (τοπική ώρα· 11:15 ώρα Ελλάδας), όταν, οδηγώντας το λευκό ημιφορτηγό, το οδήγησε πάνω σε πλήθος στην περίφημη Vieux Carré, ή αλλιώς French Quarter, της Νέας Ορλεάνης, προσπαθώντας να «σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε», είπε χθες το πρωί η σερίφης Αν Κιλπάτρικ.
«Ήταν απόλυτα αποφασισμένος να προκαλέσει μακελειό», επέμεινε.
Ειδική πράκτορας του FBI, η Αλήθεια Ντάνκαν, δήλωσε στον Τύπο ότι «δεν πιστεύουμε ότι ο Τζαμπάρ έδρασε μόνος», πως ενδέχεται να είχε «συνεργούς».
Δείτε νέα σοκαριστικά βίντεο προσοχή σκληρές εικόνες:
WARNING: ACTUAL FOOTAGE OF TRUCK HITTING PEDESTRIANS IN NEW ORLEANS! pic.twitter.com/gwXuyU3ide
— Real Rex Allen (@realrexallen) January 1, 2025
New surveillance footage from New a Orleans shows the attack. pic.twitter.com/dtmoYu92Dv
— Ian Miles Cheong (@stillgray) January 1, 2025
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- 67χρονος έχασε τη ζωή του στα Χανιά – Το ΙΧ εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό δεκάδων μέτρων
- Σοκ στις ΗΠΑ: 19χρονη έπεσε και σκοτώθηκε ενώ εξερευνούσε το “Εργαστήριο Hawkins” του Stranger Things
- Θεσσαλονίκη: Άνοιξε προσωρινά το ρεύμα προς Αθήνα στο μπλόκο των Μαλγάρων
- Μπλόκα αγροτών: Μετ΄ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα
- Οι «θολωμένοι» χάρτες της Ουκρανίας που έγιναν viral σε στρατιωτική ενημέρωση του Πούτιν, vid
- H Μπριζίτ Μπαρντό είχε ερμηνεύσει τραγούδια του Γιάννη Σπανού, vid
- Στολισμένο… αυτοκίνητο εθεάθη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, vid
- Εκτεταμένες αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας
- Βίντεο -σοκ από Τουρκία: Κυνήγησε τη γυναίκα του μέσα στο νοσοκομείο και την πυροβόλησε!
- Β. Κικίλιας: «Διαχρονικός μοχλός ανάπτυξης η ναυτιλία»









