Ο συμβιβασμός στην αντιπολίτευση έφερε τον Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν – Χωρίς χαμόγελα η ανακοίνωση

Ο ρόλος που θα παίξουν προεκλογικά οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου και της Αγκυρας, Γιαβάς - Άνοδος στο τουρκικό χρηματιστήριο με το άκουσμα της είδησης ότι η η αντιπολίτευση βρήκε χρυσή τομή

«Κλείδωσε» το προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν ανακοίνωσε εκλογές στις 14 Μαΐου, ενώ η ενωμένη αντιπολίτευση ανακοίνωσε επίσημα τον κοινό υποψήφιο, τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, κατόπιν σχετικών πιέσεων, οι δύο πλευρές της αντιπολίτευσης βρήκαν την χρυσή τομή, προχωρώντας σε έναν συμβιβασμό. Η Ακσενέρ επέστρεψε στην συμμαχία των «6» αποδεχόμενη ως επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ αργότερα θα αναλάβουν ισχυροί αντιπρόεδροι οι δύο δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου και της Αγκυρας, Γιαβάς.

Έτσι, από σήμερα ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και τον Κιλιτσντάρογλου ως ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, αλλά και τους δύο δημάρχους, που είναι πολύ δημοφιλείς στο τουρκικό εκλογικό σώμα, που θα εμφανίζονται στο πλευρό του Κιλιτσντάρογλου.

Πάντως, την ώρα της ανακοίνωσης του Κιλιτσντάρογλου έλειπαν τα χαμόγελα από τα πρόσωπα των ηγετών.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ευδαιμονίας, Τεμέλ Καραμολάογλου είπε κάνοντας την ανακοίνωση: «Θεωρώ καθήκον μας την ανακοίνωση τους αποτελέσματος των συναντήσεων μας και των συσκέψεων μας. Ο κύριος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο υποψήφιος μας για την προεδρία! Του εύχομαι καλή επιτυχία. Ελπίζω μετά τις εκλογές να του ευχηθώ και πάλι καλή επιτυχία. Θα δούμε όμορφες ημέρες, θα είναι ηλιόλουστες. Ζητω η ελευθερία. Θα έρθουν οι όμορφες ημέρες, θα είναι ηλιόλουστες, ελεύθερες, όμορφες».

Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, υποσχέθηκε «αλλαγή» με τον Ιμάμογλου και τον Γιαβάς στο πλευρό του ως μελλοντικοί αντιπρόεδροι.

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Μαζί με τους δυο αξιότιμους φίλους μου ,με τον κύριο Εκρέμ Ιμάμογλου και τον κύριο Μανσούρ Γιαβάς ξεκινήσαμε μια πορεία. Ο δρόμος μας ας είναι φωτεινός. Θέλουμε να ζήσουμε σε ηρεμία, θέλουμε να ζήσουμε όλοι μαζί. Σήμερα βρίσκομαι όχι μόνο ως υποψήφιος, αλλά και ως εκπρόσωπος της αλλαγής! Ενωμένοι θα νικήσουμε. Ενωμένοι θα νικήσουμε! Σας είχα πει πως θα ξεκινήσουμε… Αγαπημένε μου λαέ με το καλό. Ξεκινάμε!».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μανώλης Κωστίδης, η είδηση της επιστροφής της Ακσενέρ στην ενωμένη αντιπολίτευση έφερε άνοδο 3,5 μονάδων στο χρηματιστήριο και πτώση των CDS της Τουρκίας.

Ερντογάν: Η μόνη μας προεκλογική ατζέντα θα είναι ο σεισμός

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αμυνθεί στη δυναμική παρουσία της αντιπολίτευσης περνώντας στην αντεπίθεση.

Ο Ερντογάν είπε: «Στις εκλογές η μόνη μας ατζέντα θα είναι ο σεισμός. Θα είναι η αποκατάσταση των υλικών και οικονομικών ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός.  Όταν έχει καταρρεύσει μέρος της χώρας μας και 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απωλέσει σπίτια, δουλειές και την ηρεμία τους, δεν μπορούμε να δεχτούμε εμείς  να κάνουμε μια προεκλογική εκστρατεία που να είναι γεμάτη με πολεμική με κόντρες και καβγάδες. Ξέρετε πως από την πρώτη ημέρα του σεισμού δεν μπήκαμε σε πολιτικές κόντρες. Αρκεστήκαμε να λέμε πως σημειώνουμε για αργότερα όσα ειπώθηκαν και όσα έγιναν».

Πέντε δισ. δολάρια από το Ριάντ

Προεκλογική χείρα βοηθείας προσφέρει η Σαουδική Αραβία στον Ερντογάν. Το Ριάντ θα καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ νέα ένταση προκλήθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ λόγω της σχέσης της Ουάσινγκτον με τους Κούρδους της Συρίας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είχε επισκεφθεί τη βόρεια Συρία.

Οργή της Άγκυρας που θεωρεί του Κούρδους της Συρίας «τρομοκράτες».

(skai. gr / scr)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί