Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπόσχεται να εντείνει την πάταξη της διαφθοράς στην Κίνα

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε να εντείνει την προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς σε τομείς-κλειδιά, ιδιαίτερα σ’ αυτούς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ενέργειας και των υποδομών, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Σε ομιλία του στην υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο κ. Σι διέταξε να «διπλασιαστούν» οι προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στους τομείς «των χρηματοοικονομικών, των δημοσίων επιχειρήσεων, της ενέργειας, της φαρμακοβιομηχανίας και των υποδομών», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Καταφέρθηκε συντριπτική νίκη στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς, με πλήρως εδραιωμένα οφέλη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών», είπε ο κ. Σι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όμως η κατάσταση «παραμένει πολύ σοβαρή και περίπλοκη», προειδοποίησε. «Πρέπει να έχουμε πλήρη συναίσθηση των νέων εξελίξεων στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς, καθώς και των πεδίων και των συνθηκών που ευνοούν τη διαφθορά», πρόσθεσε.

Ο κ. Σι διεξάγει αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012 σκληρή εκστρατεία κατά της διαφθοράς, φαινομένου που παλαιότερα χαρακτηριζόταν ενδημικό.

Υποστηρικτές αυτής της πολιτικής διαβεβαιώνουν πως προωθεί τη χρηστή διοίκηση, ωστόσο πολέμιοι κρίνουν πως απλώς επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεφορτώνεται πολιτικούς του αντιπάλους.

Κάπου 4,8 εκατομμύρια μέλη και στελέχη του κόμματος έχουν αντιμετωπίσει έρευνες για διαφθορά από το 2012, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους αριθμούς, που ανάγονται στον Ιούνιο του 2022.

Σχεδόν 1,5 εκατ. υπέστησαν αυστηρές κυρώσεις, ποινές φυλάκισης ως ακόμη και κάθειρξης ή/και διαγραφής από το κόμμα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η εκστρατεία κατά της διαφθοράς επικεντρώθηκε σε τομείς όπως η τραπεζική, οι ασφαλίσεις, οι επιχειρήσεις που επιδοτούνται από το κράτος και ο αθλητισμός.

Η κρατική τηλεόραση CCTV μετέδωσε χθες ότι πρώην ανώτερο στέλεχος δημόσιας επιχείρησης του τομέα της ενέργειας συνελήφθη διότι φέρεται να ενέχεται σε διαφθορά.

Επίσης χθες, η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος πρώην ανώτερου αξιωματούχου του γραφείου που διαχειριζόταν το κρατικό μονοπώλιο καπνού.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, πρώην αντιπρόεδρος του εποπτικού φορέα των τραπεζών καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί