Μυστήρια επίθεση μέσω εκπομπής μικροκυμάτων κατά Αμερικανών διπλωματών σε Κίνα και Κούβα

Οι μυστηριώδεις τραυματισμοί στο κεφάλι που υπέστησαν οι Αμερικανοί διπλωματικοί υπάλληλοι στην Κίνα και την Κούβα που είχαν χαρακτηριστεί ως «ηχητικές επιθέσεις» συνάδουν με τη χρήση κατευθυνόμενης ενέργειας μικροκυμάτων,

σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

«Συνολικά, η κατευθυνόμενη ενέργεια παλμικής RF (ραδιοσυχνοτήτων), ειδικά σε εκείνους με τις διακριτές πρώιμες εκδηλώσεις, φαίνεται να είναι ο πιο εύλογος μηχανισμός για την εξήγηση αυτών των περιπτώσεων μεταξύ αυτών που εξέτασε η επιτροπή», ανέφερε η έκθεση.

Παρόλο που η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση κατευθυνόμενης ενέργειας μικροκυμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις έγινε σκόπιμα, ανέφερε ότι τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς.


«Η απλή εξέταση ενός τέτοιου σεναρίου εγείρει σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με «νέα εργαλεία που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε άλλους», αναφέρει η έκθεση, σχολιάζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με αρκετές «φυσικές απειλές».

Η έκθεση ανέφερε ότι συνυπολόγισε τις χημικές εκθέσεις, τις μολυσματικές ασθένειες και τα ψυχολογικά ζητήματα ως πιθανές αιτίες ή επιβαρυντικούς παράγοντες των τραυματισμών, αλλά η συνολική ανάλυση έδειξε ότι δεν ήταν αυτά η πιθανή αιτία.

Μια 19μελής επιτροπή ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως μετέδωσε το CNNi πέρυσι, ερευνητές αποκάλυψαν τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης ανάλυσης του εγκεφάλου του Μαρκ Λένζι, ενός Αμερικανού διπλωμάτη που βρισκόταν στο Γκουανγκζού της Κίνας το 2017, όταν άρχισε να αισθάνεται περίεργα και ανεξήγητα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πονοκέφαλου, δυσκολία στην ανάγνωση, ενόχληση, καθώς και προβλήματα μνήμης και ύπνου.

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε μεταξύ άλλων 20 περιοχές του εγκεφάλου του με «ασυνήθιστα χαμηλούς» όγκους, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που εμπλέκονται στη μνήμη, τη συναισθηματική ρύθμιση και τις κινητικές δεξιότητες που μπορεί να συσχετίζονται με τα συμπτώματα του Λένζι, ανέφεραν οι γιατροί. Από τις 107 περιοχές που εξέτασαν, βρήκαν επίσης τρεις που είχαν μεγαλύτερο όγκο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα μέρη του εγκεφάλου με χαμηλό όγκο μπορεί να αντικατοπτρίζουν τον εγκεφαλικό τραυματισμό και εκείνα με υψηλό όγκο θα μπορούσαν να είναι απόδειξη ότι άλλα μέρη του εγκεφάλου του έχουν αντισταθμιστεί.

Οι περισσότερες από τις τεκμηριωμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2016 και το 2017, αν και υπήρξαν αναφορές για μερικά ακόμα περιστατικά και αργότερα.

Όπως μετέδωσε το CNNi το 2018 επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο, οι ερευνητές κατεδάφισαν κτήρια όπου οι διπλωματικοί υπάλληλοι αντιμετώπισαν τους ήχους, αλλά δεν βρήκαν ακουστικές συσκευές. Αυτό οδήγησε τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι οι τραυματισμοί ήταν αποτέλεσμα μικροκυμάτων που ακτινοβολήθηκαν από μια κοντινή τοποθεσία και ότι οι «ήχοι» ήταν απλώς ένα μέσο κάλυψης των επιθέσεων μικροκυμάτων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτή ήταν μόνο μια θεωρία και δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι μαγνητικές τομογραφίες στο προσωπικό έδειξαν αλλαγές που υποδηλώνουν ζημιά, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η Κούβα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη της κυβέρνησής της με τα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν οι διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι πιθανή αιτία ήταν η μαζική υστερία.

Η πολυπλοκότητα των επιθέσεων οδήγησε τους Αμερικανούς διπλωμάτες να υποπτευθούν ότι μια τρίτη χώρα μπορεί να είχε ανάμειξη με τα περιστατικά, ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτό το συμπέρασμα.

(Από CNNGreece – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί