• Αρχική
  • Άρθρα
  • ”Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για τον Ερντογάν, η Συρία φέρνει το τέλος του

”Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για τον Ερντογάν, η Συρία φέρνει το τέλος του

Στριμωγμένος από τις επιλογές του ο ''Σουλτάνος''

Οι επιλογές στο μέτωπο της Συρίας και του Ιντλίμπ στενεύουν επικίνδυνα για τον Τούρκο πρόεδρο. Η Ρωσία δεν έχει σοβαρό λόγο να υποχωρήσει στις Τουρκικές απαιτήσεις. Άλλωστε αυτή είναι το ισχυρό μέρος της υποτιθέμενης συμμαχίας.

Ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του, ο Ερντογάν στράφηκε προς τον Πούτιν. Θεωρούσε και θεωρεί ακόμα, πως οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που κίνησαν τα νήματα εναντίον του. Αποφάσισε τότε να έρθει κοντά με έναν ιστορικό εχθρό, τους Ρώσους.

Κύριο λόγω στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν είχε διαδραματίσει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Για ελάχιστα λεπτά κατάφερε να ξεφύγει από τα F16 των πραξικοπηματιών και να διαφύγει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν φυλάκισε και αποστράτευσε ένα πολύ μεγάλο αριθμό Τούρκων αεροπόρων, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσει σε εξαιρετικό βαθμό τις δυνατότητες της Τουρκικής αεροπορίας.

Ο ίδιος ποτέ δε θα μπορούσε να ξεχάσει εκείνη τη μέρα που ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο από αέρος. Όντας ανασφαλής ειδικά σε αεροπορικά χτυπήματα, αποφάσισε να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Όχι μόνο για τη χώρα του αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό.

Από το Ναυτικό δε θα μπορούσε να κινδυνέψει, από τον Στρατό Ξηράς όμως αισθανόταν απειλούμενος. Έτσι, για να τον κρατάει απασχολημένο, τον ενέπλεξε στο Συριακό Εμφύλιο.

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προφασίστηκε την παρεμπόδιση δημιουργίας Κουρδικού κράτους στα σύνορα του. Έτσι κάμφθηκαν οι αντιστάσεις των διαφωνούντων, άλλωστε στρατηγικά πράγματι είναι στο Τουρκικό συμφέρον η διαιώνιση του Κουρδικού ζητήματος. Όμως η εμπλοκή στο Ιντλίμπ δεν μπορεί να εξηγηθεί κάτω από αυτό το πρίσμα.

Χωρίς αεροπορική προστασία, οι Τουρκικές δυνάμεις είναι καταδικασμένες στο Ιντλίμπ από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να του παραδώσουν Patriot, ούτε φυσικά οι Ρώσοι θα στρέψουν τους δικούς τους S-400 εναντίον τους.

Εάν ο Τουρκικός στρατός υποχωρήσει από τη Συρία, το γόητρο του θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Εάν δεν υποχωρήσει, τότε θα υποστεί απόλυτη καταστροφή.

 Η μόνη διέξοδος του Ερντογάν είναι να στραφεί εναντίον των Κούρδων ή των Ελλήνων. Στην πρώτη περίπτωση θα βρει απέναντι του τις ΗΠΑ. Στη δεύτερη, τον Έλληνα πιλότο F-16 από τον οποίο δε θα ξεφύγει όπως ξέφυγε τη μέρα του πραξικοπήματος.

Του Αλέξανδρου Δούνη

photo: eurokinissi