Μολδαβία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα μετά τις ρωσικές απειλές για διακοπή του φυσικού αερίου

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom προειδοποίησε την κυβέρνηση της Μολδαβίας για το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου,

επειδή δεν καταβλήθηκε η πληρωμή για το φυσικό αέριο του Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η σύμβαση που έχουν υπογράψει η Gazprom με την κυβέρνηση της χώρας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γκαβριλίτσα, κατά την διάρκεια ενημέρωσης, η οποία είπε ότι σε σχέση με αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει κατάσταση έκτακτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα.

«Η Gazprom προειδοποίησε χθες ότι αν δεν πληρώσουμε την προκαταβολή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γκαβριλίτσα. Η ίδια δήλωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο αύριο να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως και να δώσει στην κυβέρνηση ευρείες δικαιοδοσίες σε σχέση με τη διαχείριση του ενεργειακού τομέα, όπως τη μεταστροφή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη βιομηχανία στα νοικοκυριά και τη χρήση κονδυλίων του προϋπολογισμού για την πληρωμή του καυσίμου.

«Στη συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων θα συζητήσουμε τα μέτρα αυτά. Την Πέμπτη θα πάω στο κοινοβούλιο και θα ζητήσω να επιβληθεί στην χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα. Εάν η απόφαση αυτή ληφθεί, τότε θα συνεδριάσουμε εκ νέου και θα λάβουμε σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε η Γκαβριλίτσα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Σπίνου δήλωσε ότι η χώρα ήταν σε θέση να καταβάλει το ποσό των 38 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν συνολικό λογαριασμό ύψους 63 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Μολδαβία είναι ένα εμπορικό ζήτημα μεταξύ της Gazprom και της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, αλλά το φυσικό αέριο παραδίδεται και πρέπει να πληρωθεί.

Η Μολδαβία και η Gazprom έχουν υπογράψει πενταετή σύμβαση, η ισχύς της οποίας άρχισε την 1η Νοεμβρίου και η οποία προβλέπει την καταβολή πληρωμών την 20η ημέρα του εκάστοτε μηνός.

Η μικρή αυτή πρώην σοβιετική δημοκρατία στα τέλη Οκτωβρίου είχε επιβάλλει στον ενεργειακό τομέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει τότε ότι προτίθεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου τον Νοέμβριο, καθώς η Μολδαβία είχε καθυστερήσει την καταβολή της προπληρωμής. Για την επίλυση της κρίσης, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας τροποποίησε τότε τον προϋπολογισμό για την πληρωμή του χρέους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί