Ο Σαλβαδόρ Βιγιάλμπα Φλόρες, εκλεγμένος με το τοπικό κόμμα México Avanza («Το Μεξικό Εμπρός», κεντροαριστερά), δολοφονήθηκε στην εθνική οδό Ακαπούλκο-Πινοτέπα, εξηγείται σε δελτίο Τύπου της εισαγγελίας, η οποία διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.
Ο αιρετός ήταν πλοίαρχος ε.α. του πολεμικού ναυτικού και συνήθως συνοδευόταν από μέλη της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με την εφημερίδα El Sur. Όμως δεν είχε συνοδεία όταν δολοφονήθηκε, ανέφερε η ίδια πηγή.
Οι δράστες κατέβασαν τον εκλεγμένο δήμαρχο «από το λεωφορείο με το οποίο ταξίδευε» και τον εκτέλεσαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας.
Ο Σαλβαδόρ Βιγιάλμπα Φλόρες αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα μετά τη δολοφονία του φίλου του Χεσούς Γκονσάλες Ρίος, ηγέτη των Πρασίνων (Partido Verde) στην Κοπάλα, την 29η Ιουνίου 2023, κατά το ίδιο και άλλα ΜΜΕ.
En Guerrero, autoridades buscan a los homicidas del presidente municipal electo de Copala, Salvador Villalba Flores. #Hora21 con @JLANoticias | #SiempreEnVivo | #SiempreContigo | Sigue la señal en vivo por https://t.co/R0rtaHzqZe pic.twitter.com/EWbwFnaS50
— Foro_TV (@Foro_TV) June 18, 2024
Στο Μεξικό διεξήχθησαν τη 2η Ιουνίου οι μεγαλύτερες εκλογές στην ιστορία της χώρας, με πάνω από 98 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο και μέλη του κοινοβουλίου, την ανάδειξη 9 από τους συνολικά 32 κυβερνήτες πολιτειών και για να επιλέξουν δυο μυριάδες τοπικούς αιρετούς.
Η υποψήφια της κεντροαριστερής συμπολίτευσης, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, θριάμβευσε και είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία στην ιστορία της χώρας· θα διαθέτει πλειοψηφία δυο τρίτων στη Βουλή και σχεδόν στη Γερουσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού ινστιτούτου (INE, η εφορευτική επιτροπή).
Κάπου τριάντα υποψήφιοι και υποψήφιες για αξιώματα της αυτοδιοίκησης δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Data Cívica.
Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες επιδίωξαν την «επιβολή υποψηφίων» στις εκλογές, εξηγούσε προεκλογικά στο Γαλλικό Πρακτορείο εισαγγελέας ειδικευμένος σε ποινικές υποθέσεις συνδεόμενες με τις εκλογικές διαδικασίες στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), ο Βίκτορ Σεράτο. Αφού «διάλεγαν υποψήφιο», διεμήνυαν σε άλλους πως «δεν είχαν δικαίωμα» να συμμετάσχουν, απειλώντας πως θα τους εκτελούσαν αν παρέβαιναν τις εντολές τους.
Το 2023, στην πολιτεία Γκερέρο δολοφονήθηκαν 1.890 άνθρωποι, κυρίως εξαιτίας συγκρούσεων ή ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων.
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής μετά τις έντονες βροχοπτώσεις
- Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
- Βαρδούσια: Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν οι αγνοούμενοι ορειβάτες – Μαζί τους και μία γυναίκα
- Η μεγάλη αλήθεια που αναγκάστηκαν να παραδεχτούν εχθρικές προς την Ρωσία χώρες
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος σε ηλικία 67 χρονών
- Για δημοψήφισμα μιλά ο Ζελένσκι σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα – Τι ζητά από την Ρωσία
- Αυτά είναι τα 12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συνδέσετε σε πολύπριζο
- Ιταλίδες μαγείρισσες γιαγιάδες “γκρεμίζουν” το Instagram σχεδόν στα 90 τους! vid
- ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης: “Κανείς δεν μπορεί να κακοποιεί ούτε ανθρώπους ούτε ζώα”
- Ουκρανικό ζήτημα: Δριμύ κατηγορώ της Μόσχας κατά του Κιέβου
Κύρια Θέματα









