Μεξικό – 43 εξαφανισμένοι φοιτητές: Ειδικοί μιλούν για συγκάλυψη στοιχείων από το κράτος

Το μεξικανικό κράτος ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη συγκάλυψη κρίσιμων στοιχείων όσον αφορά την υπόθεση των 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν στην Ιγουάλα τον Σεπτέμβριο του 2014, συμπέρανε χθες Τρίτη ομάδα ανεξάρτητων ξένων ειδικών, κρίνοντας πως είναι «αδύνατο» να συνεχίσει την έρευνα, εγχείρημα που άρχισε το 2015.

Η συγκάλυψη πληροφοριών για την υπόθεση των φοιτητών «αποτελεί ευθύνη του κράτους», τόνισε στον Τύπο ο Κάρλος Μπεριστάιν, ισπανός γιατρός.

Οι ξένοι ειδικοί θεωρούν «αδύνατο» να συνεχίσουν το έργο τους, μπροστά στην «εμμονή» του κράτους να «αρνείται πράγματα που είναι προφανή», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας την έκτη και τελευταία έκθεση της ομάδας.

Η υπόθεση των «43 της Αγιοτσινάπα», που προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης της χώρας και του εξωτερικού, εγγράφεται στο πλαίσιο της «ανθρώπινης τραγωδίας» –όπως το θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη– των αγνοουμένων στο Μεξικό (πάνω από 100.000).

Οι 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 26ης προς 27η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιγουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο (νότια).

Σύμφωνα με την «ιστορική αλήθεια» της προηγούμενης κυβέρνησης (2012-2018), προσήχθησαν από διεφθαρμένους αστυνομικούς προτού παραδοθούν σε κακοποιούς, που δολοφόνησαν τους φοιτητές κι εξαφάνισαν τα πτώματά τους.

Η επίσημη εκδοχή αμφισβητείται από τους ειδικούς της Διεπιστημονικής Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών (GIEI), η οποία άρχισε να διενεργεί δικές της έρευνες το 2015, κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα στις αρχές του Μεξικού και τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Στην τελευταία της έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η GIEI υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τις ευθύνες του μεξικανικού στρατού, ο οποίος «επέτρεψε» και «συγκάλυψε» τα γεγονότα.

Κρατικοί παράγοντες «ψεύδονται πάντα για την απουσία πληροφοριών από πλευράς SEDENA [σ.σ. το υπουργείο Άμυνας] σχετικά με το τι συνέβη», σύμφωνα με τον κ. Μπεριστάιν, γιατρό και ψυχολόγο.

Η κολομβιανή δικηγόρος Άνχελα Μπουιτράγο τόνισε από την πλευρά τους πως υπάρχουν αποδείξεις για την παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών στο δικαστικό μέγαρο στην Ιγουάλα τη βραδιά της εξαφάνισης των φοιτητών.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε υποσχεθεί πλήρη πρόσβαση στα κρατικά αρχεία κατά την έρευνα της GIEI.

Πριν από έναν χρόνο, έκθεση επιτροπής που συστήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση αναγνώριζε την ευθύνη στρατιωτικών ή/και άλλων δημοσίων λειτουργών στην απαγωγή και τη δολοφονία των φοιτητών.

Τον Αύγουστο του 2022, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, βασικός υπερασπιστής της «ιστορικής αλήθειας» της προηγούμενης κυβέρνησης, συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

Ειδικοί της GIEI όμως στηλιτεύουν τις «ασυνέπειες» της έρευνας που έγινε από την κυβερνητική επιτροπή αλήθειας.

Ως ακόμη και σήμερα, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόλις τριών από τα θύματα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί