Μεξικό: 3 νεκροί, 10 τραυματίες σε βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικών κι εισαγγελέων

Τρεις δημοτικοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Τρίτη σε επίθεση με εκρηκτικά που είχε στόχο αστυνομικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς στην πολιτεία Χαλίσκο του Μεξικού (δυτικά), ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της, κάνοντας λόγο για ενέργεια «άνευ προηγουμένου» και για «πρόκληση» για το μεξικανικό κράτος.

«Προσωπικό της εισαγγελίας [της πολιτείας] και της αστυνομίας (…) υπέστη άνανδρη επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς, η οποία προκάλεσε, με βάση τον προκαταρκτικό απολογισμό, τον θάνατο τριών μελών της δημοτικής αστυνομίας και της εισαγγελίας και τους τραυματισμούς άλλων δέκα», ανέφερε μέσω Twitter ο κυβερνήτης της Χαλίσκο, ο Ενρίκε Αλφάρο.

«Πρόκειται για γεγονός άνευ προηγουμένου, το οποίο δείχνει για τι είναι ικανές αυτές οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτή η επίθεση αποτελεί επίσης πρόκληση εναντίον του μεξικανικού κράτους στο σύνολό του», πρόσθεσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Χαλίσκο, την οποία λυμαίνονται τα πιο ισχυρά καρτέλ των ναρκωτικών στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Αλφάρο, το συμβούλιο ασφαλείας της πολιτείας «συνεδριάζει μόνιμα» για να συγκεντρωθούν στοιχεία για την επίθεση και να αντιμετωπιστεί.

Η έκρηξη έγινε κοντά σε όχημα που μετέφερε αστυνομικούς, κατά πληροφορίες του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Televisa.

Οι επιθέσεις με εκρηκτικά είναι σχετικά σπάνιο και πρόσφατο φαινόμενο στο Μεξικό, χώρα που κατέγραψε το 2022 περίπου 30.000 ανθρωποκτονίες.

Τον Ιούνιο, μέλος της Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν στην έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στην πολιτεία Γουαναχουάτο.

Εξάλλου προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη στην πολιτεία Γκερέρο, 10 αστυνομικοί και άλλοι τρεις δημόσιοι λειτουργοί κρατήθηκαν όμηροι από διαδηλωτές στους οποίους είχαν παρεισφρήσει μέλη συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με τις αρχές.

Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ομοσπονδιακό κράτος και τους διαδηλωτές, που είχαν εξάλλου νωρίτερα διαλύσει την πύλη του μεγάρου του κυβερνήτη της Γκερέρο με τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας και είχαν αποκλείσει δρόμο.

Η πολιτεία είναι το λίκνο του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ), που θεωρείται μια από τις δυο ισχυρότερες συμμορίες στη χώρα, μαζί με το καρτέλ Σιναλόα.

Στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί κάπου 350.000 δολοφονίες και έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις, εγκλήματα τα οποία οι αρχές της χώρας αποδίδουν στην πλειονότητά τους στις συμμορίες, αφότου άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών, η αμφιλεγόμενη επιχείρηση για να παταχθούν τα καρτέλ με την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2006.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί