Μεγάλο χτύπημα για ΗΠΑ και Δύση… Η Σαουδική Αραβία σε συνομιλίες για ένταξη στην τράπεζα BRICS!!!

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πιθανή ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στην τράπεζα BRICS, την NDP, θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των χωρών BRICS για τον μετριασμό των κινδύνων ενόψει της εκτεταμένης παγκόσμιας τάσης αποδολαριοποίησης.

Η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (NDB), γνωστή και ως τράπεζα BRICS , φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία για να γίνει το ένατο μέλος της, ανέφεραν οι Financial Times .

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για ένταξη στην τράπεζα BRICS (National Development Bank – NDP) για τη βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων εν μέσω προσπαθειών αποδολαριοποίησης.

Αυτή η κίνηση θεωρείται ως μέσο για την ενίσχυση των επιλογών χρηματοδότησης της NDB, εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Σύμφωνα με την έκθεση, η NDB εξέφρασε την αναγνώρισή της για τη σημασία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή και επιβεβαίωσε τις συνεχιζόμενες εποικοδομητικές συζητήσεις με τη χώρα.

Ποιος ο στόχος της NDB

Η National Development Bank Ιδρύθηκε το 2015, ο πρωταρχικός στόχος της, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, είναι η κινητοποίηση πόρων για την υποστήριξη έργων υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες BRICS και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Οι χώρες BRICS, που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύουν συλλογικά το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτά τα έθνη είναι τα ιδρυτικά μέλη της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB). Επιπλέον, η NDB καλωσόρισε νέα μέλη όπως τα ΗΑΕ, την Ουρουγουάη, το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο.

Από την ίδρυσή της, η NDB έχει εγκρίνει περισσότερα από 90 έργα, που ανέρχονται σε δάνεια συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρθηκε από το yicai.com τον Οκτώβριο του 2022. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πιθανή ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στην NDB θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των χωρών BRICS για τον μετριασμό των κινδύνων ενόψει της εκτεταμένης παγκόσμιας τάσης αποδολαριοποίησης.

Οι ειδικοί τονίζουν τον ρόλο της NDB στην πρόληψη κρίσεων και την πιθανή συμβολή της Σαουδικής Αραβίας

Ο Pan Helin, ο κοινός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ψηφιακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας στο International Business School του Πανεπιστημίου Zhejiang, δήλωσε ότι η NDB διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή χρηματοπιστωτικών κρίσεων στις χώρες BRICS και θα είναι πιο αποτελεσματική στην παροχή βοήθειας σε περιόδους κρίση.

Σύμφωνα με τον Παν, η οικονομική κατάσταση της Σαουδικής Αραβίας είναι σταθερή και ενέχει σχετικά χαμηλό δυναμικό κινδύνου. Ως εκ τούτου, η ένταξή της στο NDB θα ενίσχυε την οικονομική ευρωστία του ταμείου BRICS και θα ενίσχυε την ικανότητα των κρατών μελών να διαχειρίζονται και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του δολαρίου, ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες γίνονται όλο και πιο σκεπτικιστές για το δολάριο ΗΠΑ και η αποδολαριοποίηση γίνεται μια συμφωνία μεταξύ αυτών των χωρών. Ο Dong Dengxin, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κινητών Αξιών στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν, ανέφερε ότι αυτές οι οικονομίες αναζητούν ενεργά εναλλακτικές λύσεις στο δολάριο των ΗΠΑ.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί