ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Αναστέλλονται για αύριο όλες οι κινήσεις φορτηγών πλοίων στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που επιτηρεί τη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε απόψε ότι αναστέλλονται όλες οι κινήσεις φορτηγών πλοίων αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στο JCC, «οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να μην προγραμματίσουν μετακινήσεις φορτηγών πλοίων στις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας».

Τρία φορτηγά πλοία που είχαν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια μπήκαν σήμερα το πρωί στον «ανθρωπιστικό διάδρομο», παρά την προσωρινή απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία αυτή. Οι μετακινήσεις των πλοίων «εγκρίθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε το JCC, διευκρινίζοντας ότι «η αντιπροσωπεία της Ρωσίας ενημερώθηκε» για το θέμα.

Η Γραμματεία ανέφερε επίσης ότι επιθεωρητές της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών ολοκλήρωσαν 36 επιθεωρήσεις σε πλοία σήμερα, 1η Νοεμβρίου.

Η Ρωσία προειδοποίησε την Δευτέρα ότι είναι «επικίνδυνο» να συνεχιστεί η ναυσιπλοΐα κατά μήκος του διαδρόμου αυτού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Η Μόσχα, που υποστηρίζει ότι ο διάδρομος χρησιμοποιήθηκε από τον ουκρανικό στρατό για να πληγεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στον κόλπο της Σεβαστούπολης, ζητά «εγγυήσεις ασφαλείας» από το Κίεβο.

Το Κέντρο Συντονισμού διαβεβαίωσε απόψε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αμίρ Αμπντουλάχ «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία» ώστε να επιστρέψουν στη συμφωνία όλες οι πλευρές. Ο Αμπντουλάχ έγραψε την Δευτέρα στο Twitter ότι «κανένα πολιτικό φορτηγό πλοίο» δεν θα πρέπει να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο, ούτε να κρατηθεί σε ομηρεία. «Τα τρόμια πρέπει να περάσουν», τόνισε, την ώρα που καμιά δεκαριά πλοία απέπλεαν από ουκρανικά λιμάνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα αυτό σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και «εντός των επόμενων ημερών» αναμένεται ότι θα έχει επαφές και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

απε-μπε, pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί