Λαβρόφ για διαβατήρια εμβολιασμού: Να μην περιοριστεί το δικαίωμα στα ταξίδια

Το δικαίωμα στο ταξίδι θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από τα διαβατήρια εμβολιασμού κατά της COVID-19, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε την Πέμπτη ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού δεν θα πρέπει να βάζουν «φρένο» στο δικαίωμα ταξιδιού.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Καζακστάν το πρωί της Πέμπτης, τα διαβατήρια εμβολιασμού δεν πρέπει να περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ταξιδιού.
Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτή η ιδέα συζητήθηκε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ζήτημα παραμένει ακανθώδες.
«Χρειάζεται, όπως είπε ο ομόλογός μου, να καταρτίσουμε κοινό σχέδιο με κανόνες εντός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης που δεν θα περιορίζουν το δικαίωμα ταξιδιού» υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού θα πρέπει να έχουν μόνο έναν στόχο, σύμφωνα με τον κορυφαίο Ρώσο διπλωμάτη, κι αυτό είναι «να δείξουν την κατάσταση της υγείας του κατόχου».
Την αντίθεσή του απέναντι στην έκδοση διαβατηρίων εμβολιασμού έχει εκφράσει άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η Εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Ρωσία, Μέλιτα Βούτζνοβιτς τόνισε πως ο Οργανισμός παραμένει αντίθετος στα συγκεκριμένα διαβατήρια, όμως βεβαίως, οι χώρες «ακολουθούν τον δικό τους τρόπο για να επιτρέψουν μεγαλύτερη κινητικότητα στον πληθυσμό τους».
«Ο ΠΟΥ θα συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και σε ορισμένες θα παρέχει τη σύστασή του σχετικά με το τι πρέπει να περιέχει ένα τέτοιο διαβατήριο» επεσήμανε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος, μιλώντας στο κανάλι Rossiya 24.

sputnik/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί