Ζελένσκι: Θεμιτός στρατιωτικός στόχος η γέφυρα της Κριμαίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί θεμιτό στρατιωτικό στόχο, σημειώνοντας πως «φέρνει πόλεμο, όχι ειρήνη».

Εκρήξεις στη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη τη Δευτέρα στοίχισαν τη ζωή σε δυο ανθρώπους και έθεσαν εκτός λειτουργίας τμήμα του οδικού της μέρους. Μόλις είχε επανέλθει σε ομαλή λειτουργία, έπειτα από προηγούμενη…μυστηριώδη επίθεση τον Οκτώβριο του 2022.

Η Μόσχα κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους δυτικούς υποστηρικτές τους.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας λέει πως επιδιώκει να την ανακαταλάβει, εν μέσω του πολέμου που διαρκεί 17 μήνες, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτειά της στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος εκφράστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια στο Άσπεν (ΗΠΑ), τόνισε πως η σιδηροδρομική και οδική γέφυρα, που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με την περιφέρεια Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας κι εγκαινιάστηκε το 2018, «δεν είναι απλά ένας δρόμος εφοδιασμού».

«Αυτός είναι ο δρόμος που τροφοδοτεί τον πόλεμο με πυρομαχικά και αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση. Στρατιωτικοποιεί τη χερσόνησο της Κριμαίας».

«Για εμάς, είναι (…) εχθρική υποδομή, η οποία κατασκευάστηκε εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομοθεσίας και των εφαρμοστέων κανόνων. Είναι στόχος για εμάς. Και αυτός ο στόχος, που φέρνει πόλεμο, όχι ειρήνη, πρέπει να εξουδετερωθεί».

Ο κ. Ζελένσκι, ερωτηθείς σχετικά, απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στην επίθεση στη γέφυρα και τον τερματισμό της συμφωνίας που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Αν δεν υπήρχε [σ.σ. η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας] θα έβρισκαν κάποιον άλλο λόγο».

Αναφερόμενος στην πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επανέλαβε πως σημειώνεται πρόοδος με πιο αργό ρυθμό από ό,τι θα ήθελε.

(απεμπε-απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί