κυρίως εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ οι σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον δεν προβλέπεται να βελτιωθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς χιλιάδες μετριοπαθείς υποψήφιοι αποκλείστηκαν.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) και η ψηφοφορία αναμένεται να διαρκέσει 10 ώρες. Περίπου 58 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στη βουλή που διαθέτει 290 μέλη μεταξύ των 2.900 υποψηφίων.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ήταν ο πρώτος που ψήφισε.
«Η ψήφος είναι θρησκευτικό καθήκον (…) το οποίο επίσης διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν», δήλωσε. «Καλώ τους Ιρανούς να πάνε να ψηφίσουν νωρίς».
Το Συμβούλιο των Φρουρών είναι αυτό που αποφασίζει αν θα εγκρίνει ή όχι τις υποψηφιότητες. Φέτος απέρριψε τις υποψηφιότητες χιλιάδων μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών καθιστώντας αυτές τις εκλογές ουσιαστικά μάχη μεταξύ συντηρητικών και υπερσυντηρητικών.
Σε αυτό προστίθεται και η ευρεία δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές πολιτικές, δύο παράγοντες που προμηνύουν ότι οι μεταρρυθμιστές του προέδρου Χασάν Ροχανί θα χάσουν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει την πολιτική του ανοίγματος προς το εξωτερικό που ασκεί από το 2013 όταν ανέλαβε την εξουσία.
Αντίθετα οι συντηρητικοί και οι υπερσυντηρητικοί, οι οποίοι μεταξύ άλλων απορρίπτουν τη διεθνή συμφωνία που έχει συνάψει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ελπίζουν σε κέρδη.
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εντυπωσιακές εικόνες: Το ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης εκτοξεύει λάβα σε νέα έκρηξη
- Επικό ΒΙΝΤΕΟ ΑΙ με τον «ναρκομανή» Ζελένσκι στις ΗΠΑ που έχει γονατίσει το διαδίκτυο
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία 310 Κιάτο – Αίγιο: Λεωφορείο παρέλαβε τους επιβάτες
- Το μυστηριώδες βουητό που «δεν θα έπρεπε να υπάρχει» σε πόλη των ΗΠΑ
- Νετανιάχου: «Το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας»
- «Φρικιαστικό και ακαλαίσθητο»: Αντιδράσεις για το κτίριο που είναι αφιερωμένο στον Ομπάμα, vid
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης, όσο και αν επιχειρεί επικοινωνιακά να παρουσιάσει ότι η κυβέρνησή του είναι «δίπλα στον πολίτη», αποτυγχάνει παταγωδώς
- Σοκ στην Κίνα: Γυναίκα ξύπνησε από κώμα και αποκάλυψε ότι ο φίλος της…την κακοποιούσε!
- Αστυνομικός αρπάζει σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου από διαδηλώτρια, vid
- Απατεώνες βγάζουν περιουσία πουλώντας θαυματουργές προσευχές που δημιουργούνται από ΑΙ!