Ρώσοι για μεταγωγικό που κατερρίφθη: Είχαμε ειδοποιήσει 15 λεπτά νωρίτερα τους Ουκρανούς

Ρώσος βουλευτής δήλωσε πως η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας είχε λάβει προειδοποίηση 15 λεπτά προτού ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου εισέλθει στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε χθες, Τετάρτη.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος Ιλιούσιν-76 στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 74 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου οι οποίοι μεταφέρονταν για να ανταλλαγούν με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Η Ουκρανία ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον ισχυρισμό, όμως έχει ζητήσει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα.

“Η ουκρανική πλευρά προειδοποιήθηκε επίσημα, και 15 λεπτά προτού το αεροπλάνο εισέλθει στη ζώνη τούς δόθηκαν πλήρεις πληροφορίες, τις οποίες έλαβαν και η Κύρια Διεύθυνση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την παραλαβή”, δήλωσε ο Αντρέι Καρταπόλοφ σε συναδέλφους του βουλευτές, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία.

“Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι συνέβη στη συνέχεια”, πρόσθεσε ο Καρταπόλοφ, πρώην στρατηγός με στενές σχέσεις με το υπουργείο Άμυνας, ο οποίος είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας.

Η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεν είχε ενημερώσει για τις διευθετήσεις της πτήσης.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Άντριι Γιούσοφ επανέλαβε σήμερα, μιλώντας στο Radio Svoboda, πως το Κίεβο δεν είχε λάβει ούτε γραπτό ούτε προφορικό αίτημα από τη Ρωσία να αποφύγει επιθέσεις στον εναέριο χώρο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.

Ο Γιούσοφ πρόσθεσε πως άλλα δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροπλάνα, ένα Αντόνοφ-26 και ένα Αντόνοφ-72, βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον εναέριο χώρο.

“Δυστυχώς, μπορούμε να υποθέσουμε διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένου εκείνου της πρόκλησης [προβοκάτσια], καθώς και της χρήσης Ουκρανών αιχμαλώτων ως ανθρώπινης ασπίδας για τη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων”, είπε.

Μόνο η Ρωσία έχει πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, όπου τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν συντρίμμια διάσπαρτα σε χιονισμένα χωράφια. Το TASS ανέφερε πως τα μαύρα κουυτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν και πως θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μόσχα για εξέταση από εργαστήριο του υπουργείου Άμυνας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνέλθεί σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.

(απεμπε – φωτο:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί