Ρωσία: Ψευδείς και ασαφείς οι κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου

Η επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι «οι ισχυρισμοί του ΔΠΔ είναι ψευδείς και ασαφείς».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε στις 17 Μαρτίου εντάλματα σύλληψης κατά του Πούτιν και της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, της ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών, σχετικά με το έγκλημα πολέμου της αρπαγής παιδιών από περιοχές της Ουκρανίας.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα, η Λβόβα-Μπέλοβα διαβεβαίωσε ότι σε όλες τις περιπτώσεις ζητήθηκε η συναίνεση των γονέων και ότι η ρωσική επιτροπή ενήργησε προς το συμφέρον των παιδιών.

Η Ρωσία υποδέχθηκε από τον Φεβρουάριο 2022 περισσότερους των 5 εκατομμυρίων πρόσφυγες από την περιοχή του Ντονμπάς, ανάμεσά τους και 730.000 παιδιά, δήλωσε η επίτροπος προσθέτοντας ότι τα παιδιά έφθασαν στην Ρωσία συνοδεία των γονέων τους ή των κηδεμόνων τους.

Η ρωσίδα επίτροπος «δεν γνωρίζει ούτε μία περίπτωση παιδιού από την ανατολική Ουκρανία που χωρίσθηκε από τους συγγενείς του εξ αίματος και μεταφέρθηκε σε σπίτι υποδοχής.

Αν υπάρχουν ειδικά προβλήματα με συγκεκριμένες οικογένειες «είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυσή τους», πρόσθεσε.

Πριν από την συνέντευξη Τύπου, η ρωσική επιτροπή για τα δικαιώματα των παιδιών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «δεν είναι σαφές πού βασίζονται οι ισχυρισμοί» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ τονίζεται ότι «η χρήση του όρου “παράνομος εκτοπισμός πληθυσμού” (παιδιών) στη επίσημη ανακοίνωση του Δικαστηρίου προκαλεί σύγχυση».

Η Επιτροπή δηλώνει ότι οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ζήτησαν από την Ρωσία να υποδεχθεί πολίτες, ανάμεσά τους ορφανά και παιδιά οι γονείς των οποίων αγνοούνται.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει κατάφωρα μεροληπτική απόφαση την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ, αφού η ρωσική ηγεσία αρνείται τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και υποστηρίζει ότι η Δύση έχει αγνοήσει αυτά που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αποτελούν ουκρανικά εγκλήματα πολέμου.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί