Προσπαθούν να σύρουν στον πόλεμο την Λευκορωσία!

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας εφαρμόζει εκτεταμένα μέτρα για να καταστείλει τις επιχειρήσεις τους ,

καθώς οι φιλοουκρανοί αντάρτες επιδιώκουν να σαμποτάρουν τους σιδηροδρόμους και τα logistics που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για μια μελλοντική επίθεση από τον Βορρά.


Η κίνηση έρχεται λίγο αφότου οι αντάρτες, μέρος μιας οργάνωσης που ονομάζεται BYPOL, χρησιμοποίησαν δύο οπλισμένα drones για να καταστρέψουν ένα ρωσικό Beriev A-50 που ήταν σταθμευμένο στην αεροπορική βάση Machulishchy κοντά στο Μινσκ.


Το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης δανείστηκε στη Λευκορωσία για την παρακολούθηση της ασφάλειας των νότιων συνόρων της.


Η επίθεση απέτυχε να καταστρέψει το αεροπλάνο και προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές.
Οι αρχές της Λευκορωσίας συνέλαβαν τον κύριο δράστη της επίθεσης μαζί με άλλους 20 συνεργούς του.


Η Λευκορωσία υποστηρίζει ότι τουλάχιστον ένας από τους αντάρτες έχει δεσμούς με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, αν και αυτό παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Τον Φεβρουάριο 2023, ο πρόεδρος Alexander Lukashenko είχε απευθύνει το εξής μήνυμα: «Είμαι έτοιμος να πολεμήσω μαζί με τους Ρώσους από το έδαφος της Λευκορωσίας σε μία μόνο περίπτωση: εάν ένας στρατιώτης από την (Ουκρανία) έρθει στο έδαφός μας με όπλο για να σκοτώσει τον λαό μου».


Εάν οι επιθέσεις της BYPOL συνεχιστούν εντός της Λευκορωσίας θα είναι επί της ουσίας οι ενέργειες που θα δώσουν στον Lukashenko το πράσινο φως για τη συνένωση στρατιωτικών δυνάμεων με τη Ρωσία, κάτι που θα έφερνε στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας μία νέα επίθεση και προφανώς ένα καταστροφικό πλήγμα στην άμυνά της.


Οι πράξεις δολιοφθοράς έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για πολιτικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για πολλούς ακτιβιστές καθώς και τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφους, δύο από τους οποίους καταδικάστηκαν τώρα σε 12 χρόνια φυλάκιση για διάφορες κατηγορίες.


Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την οπτική υπέρ των πολιτικών που μοιάζουν με τον στρατιωτικό νόμο, κάτι που υποδηλώνει ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για στρατιωτική ένταξη στη Ρωσία καθώς και για προσπάθεια καταστολής της BYPOL.


Ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Aleinik δήλωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι η επιταχυνόμενη στρατιωτικοποίηση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας του.

(bankingnews – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί