Πρόεδρος Λευκορωσίας: “Μου ζητήθηκε να υπογράψω σύμφωνο μη επίθεσης στην Ουκρανία”

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι του ζητήθηκε να συνάψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ουκρανία,

μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, επικαλούμενο δηλώσεις του ηγέτη της Λευκορωσίας, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι θεωρεί το Κίεβο πιθανή απειλή.

Ο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε την, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόταση που του έγινε σε σύνοδο της λευκορωσικής κυβέρνησης και αξιωματούχων των δυνάμεων επιβολής της τάξης, κατά την οποία κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία -χωρίς να παραθέσει στοιχεία- ότι επιτρέπει να χρησιμοποιείται το έδαφός της από τη Δύση για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία.

«(…) Μας ζητούν να μην πάμε σε πόλεμο με την Ουκρανία σε καμία περίπτωση, να μην μετακινήσουμε τα στρατεύματά μας εκεί. Μας προτείνουν να συνάψουμε σύμφωνο μη επίθεσης», σημείωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το Belta.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές από τα σχόλιά του αν η ίδια η Ουκρανία ή η Δύση έκανε την πρόταση αυτή που ο Λευκορώσος ηγέτης υποστηρίζει ότι είχε. Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις δηλώσεις του Λουκασένκο.

Στην ίδια ομιλία του, την οποία επικαλείται το Belta, ο Λουκασένκο κατηγόρησε εξάλλου την Ουκρανία ότι φιλοξενεί μαχητές που θα μπορούσαν να μετάσχουν σε ένα, σύμφωνα με τον ίδιο, μακροπρόθεσμο σχέδιο της Δύσης να αποσταθεροποιήσει τη χώρα του.

«Δεν ξέρω γιατί οι Ουκρανοί το χρειάζονται αυτό», διερωτήθηκε ο Λευκορώσος ηγέτης, σύμφωνα με το Belta. Οι δυνάμεις ασφαλείας του θα απαντήσουν με σκληρότητα σε οποιαδήποτε απειλή στην εσωτερική τάξη, πρόσθεσε εξάλλου ο Λουκασένκο κατά την ίδια συνεδρίαση και σημείωσε ότι δεν θέλει επανάληψη των μαζικών διαμαρτυριών του 2020/21 εναντίον του, για τις οποίες τότε είχε πει ότι αποτελούσαν μέρος μιας, σύμφωνα με τον ίδιο, συνωμοσίας της Δύσης για την αλλαγή καθεστώτος.

(newsbomb – scr)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί