Ουγγαρία: Δεν θα συλλαμβάναμε τον Ρώσο πρόεδρο αν ερχόταν στα εδάφη μας

Η Ουγγαρία δεν θα συνελάμβανε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αν εισερχόταν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα είχε καμία νομική βάση.

Η Ουγγαρία υπέγραψε και επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο την περασμένη Παρασκευή εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πούτιν για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το ΔΠΔ ανέφερε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρείται ότι ο Πούτιν φέρει προσωπικά ποινική ευθύνη.

Ερωτηθείς αν ο Πούτιν θα συλλαμβανόταν σε περίπτωση εισόδου του στην Ουγγαρία, ο προσωπάρχης του Ορμπάν, ο Γκεργκέλι Γκούλιας, είπε σε ενημέρωση των συντακτών ότι το Καταστατικό της Ρώμης δεν είναι ενσωματωμένο στο νομικό σύστημα της Ουγγαρίας.

“Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι πολύ εύστοχες καθώς οδηγούν τα πράγματα προς την περαιτέρω κλιμάκωση και όχι προς την ειρήνη, αυτή είναι η προσωπική μου υποκειμενική γνώμη», πρόσθεσε ο Γκούλιας.

Ο Πούτιν, μόνο ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, είναι απίθανο να καταλήξει στο δικαστήριο σύντομα.

Αλλά το ένταλμα σημαίνει ότι θα μπορούσε να συλληφθεί και να σταλεί στη Χάγη εάν ταξιδέψει σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΔΠΔ.

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί