• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ», τόνισε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ», τόνισε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί της Κυριακής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή μίλησε τηλεφωνικώς με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου και ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις εν μέσω της αυξημένης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις»
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μίλησαν κατά τη συνάντησή τους πριν από λίγες ημέρες για το ζήτημα.

Και οι δύο κάλεσαν την Άγκυρα να μην επιμείνει στην προκλητική της στάση, με τον Χάικο Μάας να τονίζει χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται».
Ο ίδιος σημείωσε πως κατά το άτυπο Συμβούλιο συζητήθηκαν πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, η λίστα όμως θα καταρτιστεί πλήρως τον Σεπτέμβριο.

«Στις Βρυξέλλες θα επεξεργασθούμε έναν περαιτέρω κατάλογο (σ.σ. κυρώσεων). Συμφωνήσαμε να τον αναπτύξουμε περαιτέρω και τον Σεπτέμβριο να τον ολοκληρώσουμε» είπε, αλλά διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει λύση που να οδηγεί σε αποκλιμάκωση.
Ο Μπορέλ κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες, ενώ -αναφερόμενος στις πιθανές κυρώσεις- σημείωσε πως υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν. Για την ώρα, εξήγησε, εξετάζονται μέτρα κατά φυσικών προσώπων, αλλά, όπως συμπλήρωσε, μπορεί να επεκταθούν σε δραστηριότητες και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων.

(sputniknews – φωτο:eurokinissi)