Στην ίδια συνέντευξη, στην εφημερίδα Argumenty i Fakty, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δηλώνει πως η εχθρική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της χώρας του την οδήγησε στο να «χάσει» τη Ρωσία και διαμηνύει πως στο εξής η Μόσχα θα αντιμετωπίζει με «σκληρό» τρόπο την Ευρώπη αν κρίνει πως αυτό χρειάζεται.
Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, οι συνομιλίες που είχαν για δέκα ώρες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ώθησαν τη «στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο κρατών σε άλλο επίπεδο, πέρα από το «αποκλειστικά διμερές».
«Φυσικά έχουμε μια αίσθηση συντροφικότητας και ετοιμότητας να σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλο, να υπερασπιστούμε ο ένας τα θεμελιώδη συμφέροντα του άλλου», λέει ο ρώσος ΥΠΕΞ.
Η Κίνα και η Ρωσία ανακοίνωσαν πως σύναψαν «εταιρική» σχέση «χωρίς όρια» στις αρχές του 2022, μόλις μερικές εβδομάδες προτού ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις του να προχωρήσουν στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας. Το Πεκίνο έχει αποφύγει να επικρίνει την εισβολή, ενώ το τελευταίο διάστημα έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο θέσεων για τη σύρραξη, που η Δύση επισημαίνει πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ειρηνευτικό σχέδιο.
Για τον κ. Λαβρόφ, τα περί άνισης σχέσης Ρωσίας-Κίνας «γενικά προβάλλονται υπερβολικά από μη φιλικές χώρες» εδώ και καιρό.
«Το βλέπουμε ως προσπάθεια να ριχτεί σκιά στις επιτυχίες μας, να σπαρθεί διχόνοια στη σχέση ανάμεσα στη Μόσχα και στο Πεκίνο», προσθέτει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ακόμη, ο Σεργκέι Λαβρόφ προσάπτει την ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα του στην άλλη πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι εφοδιάζει το «εγκληματικό καθεστώς» του Κιέβου με όπλα και τού διαθέτει εκπαιδευτές.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ‘έχασε’ τη Ρωσία. Και το φταίξιμο είναι δικό της», δηλώνει ο κ. Λαβρόφ. «Είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ και οι ηγέτες της ΕΕ που δηλώνουν ανοικτά ότι θεωρούν απαραίτητο να καταφερθεί, όπως το θέτουν, στρατηγική ήττα στη Ρωσία», εξηγεί.
«Αντιδρώντας στα εχθρικά μέτρα (σ.σ. της ΕΕ), θα ενεργούμε με σκληρό τρόπο αν είναι απαραίτητο, βάσει των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας και της αρχής της αμοιβαιότητας, που είναι αποδεκτή στη διπλωματική πρακτική», συμπληρώνει.
(απεμπε – φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χριστούγεννα στους… -56 βαθμούς! Μόνο στη Ρωσία αυτά, vid
- Η Κάι Τραμπ δείχνει βίντεο από τα παρασκήνια του χριστουγεννιάτικου πάρτι στον Λευκό Οίκο
- Αυτές είναι οι εικόνες από τη χριστουγεννιάτικη Μελιτόπολη των Ρώσων, vid
- Tι δεν παραγγέλνουν ποτέ όταν τρώνε έξω σε εστιατόρια οι ειδικοί τροφίμων
- Ταινίες Πρώτης Προβολής: Κλασικός Τζάρμους, έκπληξη από τη Βραζιλία και Καποδίστριας
- Τα «καρφιά» Ερντογάν για Αιγαίο και Κύπρο και τα μηνύματα σε Ελλάδα και Ισραήλ
- Μάχη στα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν! Υπάρχουν νεκροί
- Αθήνα: Πότε ήταν τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα από το 1900 μέχρι σήμερα
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χριστουγεννιάτικα το Λος Άντζελες
- Έκκληση για… ειρήνη θα κάνει ανήμερα των Χριστουγέννων ο Πάπας









