Μετά τον Πούτιν, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης και για άλλους Ρώσους αξιωματούχους

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος των ανώτερων Ρώσων διοικητών Σεργκέι Ιβάνοβιτς Κόμπιλας και Βίκτορ Νικολάγιεβιτς Σοκολόφ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρεται σε σημερινή του ανακοίνωση.

O Κόμπιλας είναι διοικητής της πολεμικής αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και ο Σοκολόφ είναι διοικητής ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), που έχει την έδρα του στη Χάγη, αναφέρει ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησε υπό την διοίκηση τους ο ρωσικός στρατός σε ουκρανικές υποδομές ηλεκτροδότησης από τουλάχιστον τις 10 Οκτωβρίου του 2022 έως τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου του 2023».

Το Δικαστήριο προσθέτει στην ανακοίνωση του ότι οι ζημιές και απώλειες που υπέστη ο άμαχος πληθυσμός ως συνέπεια από τις επιθέσεις ήταν σαφώς υπερβολικές σε σχέση με οποιαδήποτε αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Τα εντάλματα σύλληψης των δύο υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών υπέγραψαν οι δικαστές του ΔΠΔ Τομόκο Ακάνε και Ροζάριο Αϊτάλα, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2023 εξέδωσαν ένταλματα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της αρμόδιας επιτρόπου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα Μπελόβα με την κατηγορία της δια βίας μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί