Μ.Ανατολή: Σε ρόλο πρωταγωνιστή η Ρωσία

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα, γεγονός μάλλον σπάνιο, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο τούρκος αξιωματούχος.

Ενώ γίνεται εδώ και καιρό λόγος για υψηλού επιπέδου επαφές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό, οι οποίες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται μια τέτοια συνάντηση, δήλωσε συριακή πηγή.

Ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν και ο Άλι Μαμλούκ, ο επικεφαλής του Συριακού Γραφείου Εθνικής Ασφαλείας και έμπιστος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, συναντήθηκαν χθες, Δευτέρα, στη Ρωσία.

Οι δύο αξιωματούχοι «μίλησαν επίσης για την πιθανότητα να συνεργασθούν εναντίον της YPG στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε η τουρκική πηγή. Η YPG είναι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Τον Οκτώβριο η Τουρκία εξαπέλυσε επιδρομή στη βορειοανατολική Συρία αφού οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους και εγκατέλειψαν τους Κούρδους της Συρίας, που ήταν σύμμαχοί τους στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Μαμλούκ ζήτησε την άμεση και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει αντάρτες που επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ, η Δαμασκός υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως αποκαλέσει τον Άσαντ «δολοφόνο» και ο σύρος ηγέτης είχε χαρακτηρίσει «κλέφτη» τον τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν είπε σήμερα πως η Τουρκία μπορεί να επαναλάβει τις επιχειρήσεις της στη Συρία ανά πάσα στιγμή «για να εμποδίσει τις απόπειρες του καθεστώτος να παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός».

Αναφερόμενος σε εκεχειρίες για τις οποίες μεσολάβησαν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «σοβαρές διαφορές» ανάμεσα σ’ αυτό που συμφωνήθηκε και στην πραγματικότητα επί του πεδίου.

«Θα πρέπει όλοι να δουν και να δεχθούν ότι δεν πρόκειται πια για αστείο και ότι η Τουρκία θα το κάνει σίγουρα όταν λέει, ‘Θα το κάνουμε’», προειδοποίησε.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί