Λεσότο: Παραιτείται ο πρωθυπουργός, καθώς κατηγορείται για τον…φόνο της πρώτης συζύγου του

Ο πρωθυπουργός του Λεσότο, Τόμας Ταμπάνε, ο οποίος κατηγορείται από την αστυνομία για τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του, πριν από δυόμισι χρόνια, δέχτηκε σήμερα να παραιτηθεί «προσεχώς» από τα καθήκοντά του. Ο εκπρόσωπός του κόμματός του, της Συνόδου των Μπασότο (ABC), είπε ότι ο 80χρονος πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές ότι θα […]

Ο πρωθυπουργός του Λεσότο, Τόμας Ταμπάνε,

ο οποίος κατηγορείται από την αστυνομία για τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του, πριν από δυόμισι χρόνια, δέχτηκε σήμερα να παραιτηθεί «προσεχώς» από τα καθήκοντά του.

Ο εκπρόσωπός του κόμματός του, της Συνόδου των Μπασότο (ABC), είπε ότι ο 80χρονος πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές ότι θα αποχωρήσει το αξίωμα. Δεν διευκρίνισε το πότε, αλλά θα γίνει «σύντομα», είπε ο Μοντοέλι Μασοέτσα.

Εδώ και πολλές ημέρες, το κόμμα του και η αντιπολίτευση ζητούσαν επίμονα να παραιτηθεί ο Ταμπάνε, λόγω της εμπλοκής του στη δολοφονία της συζύγου του. Η Λιπολέλο Ταμπάνε, 58 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρες τον Ιούνιο του 2017, δύο ημέρες πριν αναλάβει ο σύζυγός της την πρωθυπουργία του μικρού θύλακα της νότιας Αφρικής. Το ζευγάρι είχε ξεκινήσει εκείνη την περίοδο τη διαδικασία διαζυγίου.

Σε ένορκη δήλωσή του που διαβιβάστηκε πρόσφατα στις δικαστικές αρχές, ο αρχηγός της αστυνομίας Χολόμο Μολιμπέλι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εμπλέκεται» στον φόνο, βασιζόμενος σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον τοποθετούσαν στο σημείο του εγκλήματος. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά απέλυσε τον Μολιμπέλι, ωστόσο το μέτρο αυτό ανεστάλη μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση από τη δικαιοσύνη.

Το Λεσότο έχει μακρά ιστορία πολιτικής αστάθειας, που κορυφώθηκε με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα του 1986 και του 1991. Είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, που πλήττεται από υψηλή ανεργία. Σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους (ποσοστό 23%) είναι φορέας του ιού HIV.

photo:pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί