Κοινοβούλιο χώρας προωθεί ν/σ που θα θεωρεί αδίκημα τη σύναψη οποιασδήποτε σχέσης με το Ισραήλ!

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας ξεκίνησε σήμερα να συζητά νομοσχέδιο που ποινικοποιεί και τιμωρεί με ποινή κάθειρξης,

που μπορεί να φτάνει ως τα ισόβια, «την εξομάλυνση», τη σύναψη δηλαδή οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ των Τυνήσιων και του Ισραήλ, κάτι πρωτοφανές.

«Επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια μεταξύ της θέσης του προέδρου, του κοινοβουλίου και των επιθυμιών της κοινής γνώμης», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μπραχίμ Μπουντερμπάλα κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η Παλαιστίνη πρέπει να απελευθερωθεί (…) ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την αγία Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει έξι άρθρα και εκπονήθηκε από βουλευτές που πρόσκεινται στον Τυνήσιο πρόεδρο Καΐς Σάγεντ, ο οποίος έχει αναλάβει όλες τις εξουσίες στη χώρα και έχει τροποποιήσει το Σύνταγμα μετά το πραξικόπημά του το καλοκαίρι του 2021.

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες Τυνήσιοι έχουν διαδηλώσει υπέρ των Παλαιστινίων, με τον Σάγεντ να καταγγέλλει «μια απαράδεκτη κατάσταση» στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εσχάτη προδοσία» οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ.

Το νομοσχέδιο που εξετάζεται ορίζει την «εξομάλυνση» ως «την αναγνώριση της σιωνιστικής οντότητας ή τη σύναψη άμεσων ή έμμεσων σχέσεων» με το Ισραήλ. Προβλέπει ποινές κάθειρξης από έξι ως 12 έτη για «εσχάτη προδοσία» για όποιον διαπράττει «το αδίκημα της εξομάλυνσης» και την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση υποτροπής.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει «οποιαδήποτε σκόπιμη ενέργεια που εμπεριέχει την επικοινωνία, την επαφή, την προπαγάνδα, τη σύναψη συμβολαίων ή συνεργασιών, άμεσα ή έμμεσα, μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων τυνησιακής καταγωγής και κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που συνδέεται με τη σιωνιστική οντότητα»

Στους Τυνήσιους επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε σχέση «με πρόσωπα, θεσμούς, οργανισμούς, κυβερνητικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις» που συνδέονται με το Ισραήλ, «με εξαίρεση τους Παλαιστινίους που ζουν εκεί».

«Η συμμετοχή σε δραστηριότητες, εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς — πολιτικούς, οικονομικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς—που διεξάγονται σε κατεχόμενο ή ελεγχόμενο» από το Ισραήλ έδαφος δεν επιτρέπεται.

Στην ομιλία του ο Μπουντερμπάλα επέκρινε «την έγκριση από τη Δύση και κυρίως από τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες» «ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: τον φόνο, την καταστροφή και τη χρήση απαγορευμένων όπλων σε διεθνές επίπεδο».

Παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές του κοινοβουλίου συμφωνούν με το νομοσχέδιο, αυτό δεν αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως.

(απεμπε – φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί