Ιράν: Δίωξη σε βάρος δύο δημοσιογράφων που εμφανίστηκαν χωρίς…μαντίλα

Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να ασκήσει δίωξη σε βάρος δύο δημοσιογράφων που εμφανίστηκαν δημοσίως χωρίς τη μαντίλα που είναι υποχρεωτική στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την απελευθέρωσή τους από τη φυλακή μία ημέρα νωρίτερα.

Χθες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχναν την Νιλουφάρ Χαμεντί, 31 ετών, και την Ελαχέχ Μοχαμαντί, 36 ετών, να ποζάρουν με ακάλυπτο το κεφάλι έξω από τη φυλακή Εβίν, στην Τεχεράνη, όπου κρατούνταν για σχεδόν 17 μήνες έχοντας βοηθήσει στη δημοσιοποίηση του θανάτου της Μαχσά Αμινί, ενώ τελούσε υπό κράτηση, το 2022.

«Νέα προσφυγή κατατέθηκε στο επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης» σε βάρος των δύο δημοσιογράφων «ύστερα από τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών τους χωρίς μαντίλα» και θα οδηγήσει σε διώξεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan Online.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί για την κάλυψη του θανάτου, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης με κουρδική καταγωγή που είχε συλληφθεί στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες.

Η Μοχαμαντί, δημοσιογράφος της Ham Mihan, είχε καταδικαστεί το 2023 σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για συνεργασία με τις ΗΠΑ, πέντε ετών για συνομωσία κατά της εθνικής ασφάλειας και ενός έτους για προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Χαμεντί, φωτογράφος της εφημερίδας Shargh, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών για συνεργασία με τις ΗΠΑ, πέντε ετών για συνομωσία κατά της εθνικής ασφάλειας και ενός έτους για προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι δύο δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθερες με την καταβολή εγγύησης εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους, σύμφωνα με το Mizan Online.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί