ΗΠΑ κατά Τουρκίας για Συρία: Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με τον Άσαντ

Την εναντίωσή τους δήλωσαν εκ νέου την Τρίτη (03.01.2022) οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση των σχέσεων οποιασδήποτε χώρας με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία, με αφορμή την «αναθέρμανση» των σχέσεων του τελευταίου με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρικτής-κλειδί των ανταρτών της Συρίας που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Άσαντ από το 2011, δηλώνει πλέον ανοικτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον σύρο ομόλογό του, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ οι οποίες χαρακτηρίζουν τον Άσαντ «βάρβαρο δικτάτορα».

Οι υπουργοί Άμυνας της Συρίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα στα τέλη Δεκεμβρίου. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση αυτού του επιπέδου από το ξέσπασμα του πολέμου.

ΗΠΑ: Δεν υποστηρίζουμε τις χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με τον Άσαντ
«Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στην αποκατάσταση του βάρβαρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε χθες Τρίτη στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, ο Νεντ Πράις.

«Παροτρύνουμε τα κράτη να εξετάσουν προσεκτικά το φρικτό ιστορικό του καθεστώτος Άσαντ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πορεία των τελευταίων δώδεκα ετών, καθώς συνεχίζει να διαπράττει ωμότητες σε βάρος του συριακού λαού και να του αρνείται την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», πρόσθεσε.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, εκτόπισε τον μισό πληθυσμό της χώρας και σημαδεύτηκε από την άνοδο και την πτώση του Ισλαμικού Κράτους.

Την περασμένη χρονιά καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από την έναρξη του πολέμου και αυξανόμενος αριθμός χωρών θεωρεί τον Άσαντ τον νικητή της σύρραξης. Τον Μάρτιο του 2022, ο Σύρος πρόεδρος ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχο των ΗΠΑ, στην πρώτη του επίσκεψη σε άλλο αραβικό κράτος αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Μόσχα, η τουρκική κυβέρνηση υποδέχθηκε αντιπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης για να τις καθησυχάσει, επαναβεβαιώνοντας πως υποστηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

Από το 2020 οι ΗΠΑ λένε πως οι κυρώσεις σε βάρος του Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραμείνουν σε ισχύ όσο το καθεστώς δεν έχει λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί