Η Ρωσία και η Εσθονία απελαύνουν πρεσβευτές, στο ναδίρ οι σχέσεις τους

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την για "απόλυτη ρωσοφοβία", και το Ταλίν απάντησε λέγοντας στον πρεσβευτή της Μόσχας στη Βαλτική χώρα να φύγει.

Η Εσθονία και οι γειτονικές της χώρες της Βαλτικής, Λετονία και Λιθουανία, περιλαμβάνονται σε μια ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ που επιχειρηματολογούν σθεναρά υπέρ της παράδοσης από τη Γερμανία αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είπε στον Εσθονό πρεσβευτή ότι πρέπει να φύγει τον ερχόμενο μήνα, και ότι οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης από έναν προσωρινό επιτετραμμένο αντί από πρεσβευτή.

Η Εσθονία αντέδρασε λέγοντας κι αυτή από την πλευρά της στον Ρώσο πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου.

“Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, και καλούμε και άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρεϊνσάλου.

Η Εσθονία εντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χορεία των δυτικών χωρών που στέλνουν από μόνες τους όπλα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ανέφερε πως η σημερινή κίνηση έγινε σε απάντηση στην απόφαση της Εσθονίας να μειώσει το μέγεθος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

“Τα τελευταία χρόνια η εσθονική ηγεσία έχει καταστρέψει ηθελημένα όλο το εύρος των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε κρατική πολιτική”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των σχέσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε: “Το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε”.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί