Η Ελβετία απαγορεύει στη Γερμανία να στείλει ελβετικά πυρομαχικά στην Ουκρανία

Η Ελβετία απαγόρευσε χθες στη Γερμανία να στείλει πυρομαχικά ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία για τα άρματα αντιαεροπορικής άμυνας που θέλει να παραδώσει το Βερολίνο στο Κίεβο, το οποίο λέει ότι τα έχει μεγάλη ανάγκη.

«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος να απαντήσουμε θετικά στο αίτημα της Γερμανίας να στείλει ελβετικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία» με βάση τον νόμο περί ουδετερότητας και την ελβετική νομοθεσία για το πολεμικό υλικό, εξήγησε ο Γκι Παρμελέν, υπουργός Οικονομίας σε επιστολή του προς την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για 12.400 πυρομαχικά των 35 χλστ. που προορίζονται για το Gepard, ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, που οι Ουκρανοί ζητούν ιδίως για να καταστρέψουν πυραύλους κρουζ και drones καμικάζι που εκτοξεύουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Η Βέρνη είχε απορρίψει ένα πρώτο αίτημα τον Ιούνιο, αλλά η Γερμανίδα υπουργός επανήλθε πρόσφατα, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με το Spiegel, ότι το Gepard είναι κρίσιμο για την προστασία των ουκρανικών υποδομών και ειδικότερα των λιμανιών στην νότια Ουκρανία, από όπου αναχωρούν πλοία για εξαγωγές σιτηρών.

Η Γερμανία έχει παραδώσει ή βρίσκεται στη διαδικασία παράδοσης στην Ουκρανία 30 Gepard , σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είχε επισημάνει στις 29 Οκτωβρίου ότι το Βερολίνο αντιμετώπιζε δυσκολίες στην απόκτηση πυρομαχικών για αυτά τα άρματα μάχης που δεν λειτουργούν πλέον στη Γερμανία. Μια λύση από τη Νορβηγία εγκαταλείφθηκε καθώς και μια από την Βραζιλία αφού η κυβέρνηση Μπολσονάρου αντιτάχθηκε στην εξαγωγή.

«Η ίση μεταχείριση που προκύπτει από το νόμο περί ουδετερότητας δεν επιτρέπει στην Ελβετία να εγκρίνει ένα αίτημα για μεταφορά πολεμικού υλικού ελβετικής προέλευσης στην Ουκρανία όσο η χώρα αυτή εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση», υπογράμμισε ο Ελβετός υπουργός σε δελτίο τύπου.

«Τα κριτήρια εξουσιοδότησης που προβλέπονται από την ελβετική νομοθεσία για το πολεμικό υλικό αποκλείουν επίσης την παράδοση πολεμικού υλικού σε χώρες που εμπλέκονται σε μια τέτοια σύγκρουση», πρόσθεσε.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί